Proizvedeno 120 hiljada tona uglja

Dobre vijesti iz Rudnika Kreka Tuzla

10.11.2023. 08:43 / Izvor: Federalna.ba
Kreka

120 hiljada tona uglja proizvedeno je u oktobru.

Nakon niza loših vijesti kada je u pitanju poslovanje rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine koje su se ticale proizvodnje, zastarjele opreme i neisplaćenih plata, dobre vijesti stižu iz Rudnika Kreka. 120 hiljada tona uglja proizvedeno je u oktobru, što je za oko 20 hiljada tona više u odnosu na proizvodnju zabilježenu u septembru. Povećana proizvodnja donosi mnogo benefita počevši od stvaranja uslova za redovno izmirivanje obaveza Rudnika, s posebnim fokusom na isplatu bruto plata uposlenicima. No, može li se trend rasta zadržati i kako?

Rudnici su nosioci energetskog sektora u Bosni i Hercegovini zbog čega je svaki korak naprijed, koliki god on bio, izuzetno važan. Činjenica da je rudnik povećao svoju proizvodnju ukazuje na potencijal za daljnji rast i razvoj, ali treba biti svjestan da je ovaj rezultat i dalje daleko od stvarnih potreba.

“Ali jeste jedan pokazatelj da se počela obraćati pažnja na određene stvari koje se dešavaju unutar rudnika, da se po određenim pitanjima podižemo na jedan viši nivo od nivoa na kome jesmo bili duži niz godina”, kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić (SDP) smatra kako je to samo pokazatelj da imamo prostor za napredak kada su rudnici u pitanju i da malo jačim i većim angažmanom i kvalitetnijim pristupom prema poslu možemo doći do boljih rezultata.

Kada se govori o kvalitetnijem pristupu, prvenstveno se misli na lanac čija komunikacija mora biti prohodnija, smatraju naši sagovornici. To je lanac koji sačinjavaju rudnici, Elektroprivreda i resorno ministarstvo. Rudnici moraju znati da problemi nisu zanemareni i da podrška u budućem periodu neće izostajati. Osim Rudnika Kreka, u kojem je došlo do pomjeranja sa mrtve tačke, trenutno se aktivno radi na rješavanju problema rudnika u Zenici i Banovićima.

“Ali isto tako i u rješavanju svakodnevnih problema - problema u finansiranju, problema u nabavci opreme i svih drugih problema koji stoje pred rudnicima”, ističe ministar Lakić.

Ovo što je u oktobru postignuto u Rudnicima uglja Kreka je samo temelj, a za nastavak dobrih rezultata treba imati kontinuitet, zaključili su na sastanku održanom u Tuzli predstavnici Elektroprivrede, resornog ministarstva te rukovodioci sindikata rudnika uglja. Dogovoreni su i ciljevi i planovi za budući period.

Cilj je da Rudnici uglja Kreka u narednih šest mjeseci dostignu proizvodnju u količini oko 150 hiljada tona, što bi omogućilo stabilno funkcionisanje Rudnika, te dovoljne količine uglja za rad blokova u TE Tuzla.

Iako je ovo dostignuće značajno, pravi izazovi tek slijede. Stabilna i uspješna proizvodnja neophodna je za snabdijevanje energijom, ali i za uslove za rad rudara kojima je isplata plata iz mjeseca u mjesec bila upitna. Sada znamo da se, zajedničkim djelovanjem, rezultati mogu postići, ali aplaudirati nećemo dok ne budu dugoročni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti