Pokrenuta inicijativa za zaštitu glamočkog krompira

13.11.2023. 10:45 / Izvor: SRNA
krompir

Prema njegovim riječima, u narednom periodu radiće se i na proizvodnji stvaranja autohtonog sjemena glamočkog krompira.

Proizvođači krompira u Glamoču pokrenuli su inicijativu da se zaštiti njegovo geografsko porijeklo budući da glamočki krompir nadaleko poznat.

"Glamoč je nadaleko poznat po krompiru. Radićemo na brendiranju proizvoda jer u suštini u našem kraju ljudi žive od poljoprivrede i stočarsta. Mora se raditi na tome da se napravi prepoznatljivost što zahtjevaju aktuelni trendovi", rekao je Srni jedan od inicijatora Siniša Šolak.

On je istakao da mještani Glamoča žive od poljoprivrede i stočarstva, te će se realizacijom ovog projekta znatno pobošljati standard stanovnika glamočke opštine, kao i da će to biti od opšteg značaja.

"Svjedočimo činjenici da se na tržištu pojavljuje mnogo krompira za koji se kaže da je iz Glamoča, a zapravo nije. Došlo je vrijeme kada se sve to mora potkrijepiti određenom dokumentacijom i kvalitetom", pojasnio je Šolak.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu radiće se i na proizvodnji stvaranja autohtonog sjemena glamočkog krompira.

Šolak je naveo da se uporedo sa projektnim aktivnostima i zakonskim procedurama razvijaju i aktivnosti na izgledu budućeg loga prepoznatljive oznake za glamočki krompir.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti