Snage 80 MW

U Hercegovini će se graditi vjetroelektrana "Bundina Kosa"

09.02.2023. 09:59 / Izvor: Akta.ba
VE

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je stavilo na uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš projekat izgradnje Vjetroelektrane "Bundina Kosa" snage 80 MW, općina Glamoč, saznaje Akta.ba.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je stavilo na uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš projekat izgradnje Vjetroelektrane "Bundina Kosa" snage 80 MW, saznaje Akta.ba.

Preduzeće Wild Wind d.o.o Livno planira izgradnju ove vjetroelektrane u općini Glamoč na potezu katastarskih općina Glavice i Halapić.

"Predmet ovog zahtjeva je vjetroelektrana priključne snage 80 MW koja će se sastojati od 12 vjetroagregata priključne snage od 6,6 MW. VE Bundina Kosa kao jedinstvenu funkcionalnu cjelinu činit će niz operativnih platoa sa vjetroagregatima, pristupnim putevima, internim kabelskim razvodom i priključkom na postojeću elektroenergetsku mrežu", navedeno je u dokumentaciji.

Namjena VE Bundina Kosa je proizvodnja električne energije pretvorbom energije vjetra u mehaničku, a potom i u električnu energiju.

"Planirano je da se radni platoi i pozicije vjetroagregata postavljaju na pozicijama za koje nisu potrebni veliki zahvati u okolišu na način da se koristi postojeća mreža puteva. Također trase pristupnih puteva koristit će se kao trase internog kabelskog povezivanja vjetroagregata u cilju očuvanja prostora. Dominantan dio vjetroparka smješten je u dijelu gdje nema šume", pojašnjeno je.

ve

 Realizacija projekta izgradnje VE Bundina Kosa dovest će do trajnog utjecaja na okoliš u vidu zauzimanja zemljišta, promjene vizura krajolika. Međutim, budući da je riječ o korištenju obnovljivog izvora energije - vjetra, predmetni zahvat neće imati negativne utjecaje na okoliš, štaviše pozitivni utjecaji će preovladati.

"Planirani projekt bit će izveden korištenjem najnovijih tehnoloških rješenja, te u skladu sa svim tehničkim propisima i normama, te regulativom i zakonima", naveli su.

ve

ve

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije