Podrška poduzetnicima

Mladi u Tešnju dobili coworking prostor: Otvoren prvi tech-lab

13.11.2023. 10:43 / Izvor: Akta.ba
tech lab

Adaptacija i opremanje TECH-LAB-a provedeno je kroz niz faza tokom proteklih godina. Ukupna vrijednost projekta je 378.606,84 KM.

U Tešnju je prošlog mjeseca otvoren prvi coworking prostor TECH-LAB. Adaptacija i opremanje TECH-LAB-a provedeno je kroz niz faza tokom proteklih godina. Ukupna vrijednost projekta je 378.606,84 KM.

Projekat TECH-LAB je rezultat saradnje velikog broja domaćih partnera, a sufinansiran je dijelom iz sredstava Europske unije, konkretno Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, Faza II (LEP II). TECH-LAB coworking prostor je prava prilika za poduzetnike, freelancere i kreativce da stvaraju, sarađuju i ostvaruju svoje poslovne ambicije u poticajnom okruženju koje TECH-LAB nudi.

Ovaj projekat finansijski su podržali Europska unija, Općina Tešanj, Agencija za razvoj općine Tešanj, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, te Ministarstvo privrede ZDK.

"Savremene tehnologije su osnova za napredak i razvoj privrede. Mi smo ponosni na naše tešanjske privrednike koji iz dana u dan nižu nove uspjehe. Privreda Tešanja je primjer kako i na koji način trebamo da radimo i razvijamo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Prošlo je vrijeme kada smo iz Bosne i Hercegovine izvozili jeftinu radnu snagu i jeftine stolice. Danas je došlo vrijeme kada svijetu možemo ponuditi vrhunski kvalitet. Ponosni smo što se danas stolice visokog kvaliteta i dizajna proizvedene na ovim prostorima prodaju u Evropi za nekoliko stotina i hiljada eura. Mi ćemo nastaviti davati podršku svim našim privrednicima. Svaki dan sam na terenu i u direktnom sam kontaktu sa našim privrednicima i njihovim uposlenicima.Privreda Zeničko-dobojskog kantona je kičma privrede Bosne i Hercegovine. Došlo je vrijeme kada moramo svi skupa proslavljati uspjehe i pobjede naših privrednika kao što slavimo kada Džeko postigne gol za Reprezentaciju. Moramo se svi skupa uključiti maksimalno da pomognemo jedni drugima. Moramo povezati nauku, obrazovanje i naše privrednike. Posebno sam sretan što vidim da je ovdje skupa danas sa nama dekan Mašinskog fakultet sa svojim saradnicima. Još jednom čestitam svima onima koji su dali svoj doprinos da ovakav jedan projekat koji je ostvarenje naše zajedničke budućnosti počne sa radom i iskreno se nadam da će od njega imati korist svi", izjavio je Samir Šibonjić, ministar Privrede Zeničko-dobojskog kantona.

TECH LAB

 

FINANSIRANJE START-UP BIZNISA

Tako je u konferencijskoj sali TECH LAB centra u Tešnju obilježen značajan korak u podršci razvoju poduzetništva unutar općine Tešanj.

Potpisani su ugovori za finansiranje start-up biznisa u ukupnoj vrijednosti od 13.690,00 KM, u sklopu drugog Javnog poziva za odabir korisnika u programu savjetodavne i finansijske podrške razvoju biznisa, u okviru projekta TECH-LAB.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tešanj, nakon uspješno provedene poduzetničke obuke “Pokreni svoj posao” i prezentacije poslovnih ideja, odabralo je 2 nezaposlene osobe koje će dobiti grant sredstva za realizaciju vlastitih poslovnih ideja unutar općine Tešanj.

Haso Kadušić, sa svojom biznis idejom HAME gradnja i Almir Alibalić, sa biznis idejom Keramičarska radnja „5A“ predstavljaju dva odabrana kandidata čiji poslovni planovi su ocijenjeni kao najbolji. Oni će dobiti financijsku podršku u iznosu od po 6.845,00 KM, uz mentorsku podršku prilikom pokretanja i razvoja svojih biznisa tokom narednih 4 mjeseca.

Podržani preduzetnici su izrazili zahvalnost i zadovoljstvo podrškom koju su dobili, videći je kao ključnu podršku na putu ka vlastitom biznisu. Njihova posvećenost stvaranju novih vrijednosti i prilika u Bosni i Hercegovini predstavlja snažan signal za druge mlade ljude da ostanu i rade na stvaranju novih prilika unutar zemlje.

Ovaj događaj predstavlja značajan korak naprijed u podršci mladim i nezaposlenim pojedincima da ostvare svoje poslovne ideje. Sa prethodnih pet podržanih biznisa, LPZ Tešanj, uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH, podržao je ukupno 7 nezaposlenih osoba u pokretanju vlastitog biznisa.

MLADI KROČILI U DIGITALNI SVIJET

U sklopu podrške za razvoj start-up biznisa proizašlih iz prvog Javnog Poziva, mladi preduzetnici su uspješno kročili u digitalni svijet i predstavili svoje biznise kroz vlastite web stranice. Ova inicijativa predstavlja značajan korak u njihovom putovanju prema uspjehu i vidljivosti na tržištu.

LPZ Tešanj je pružajući podršku start-up preduzetnicima da uspostave vlastite web stranice, ovi preduzetnici su dodatno unaprijedili vidljivost svojih proizvoda i usluga.

Web stranice koje su kreirane predstavljaju platforme na kojima se jasno prikazuju njihovi proizvodi, usluge i poslovna filozofija. Jedan od podržanih poduzetnika, Ibrahim Muminović je istaknuo: “Kroz izradu web stranice, stvorili smo online prisustvo koje nam omogućava da dopremo do većeg broja klijenata. Ovo je zaista korak naprijed u promociji naših usluga.”

Ovaj razvoj ne samo da pruža bolju vidljivost za njihove biznise, već također pruža potencijalnim kupcima bolji uvid u ponudu proizvoda i usluga. Za Ibrahima, web stranica je postala "virtuelni izlog koji privlači pažnju i olakšava povezivanje s klijentima".

Ove inicijative su rezultat podrške Evropske unije i Međunarodne organizacije rada lokalnim partnerstvima za zapošljavanje  i projekata koji su usmjereni na podršku mladim preduzetnicima u ostvarivanju njihovih poslovnih snova. Kreiranjem vlastitih web stranica, ovi start-up biznisi se svrstavaju u redove digitalno osviještenih preduzetnika spremnih za daljnji rast i uspjeh na tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti