Odliv radne snage

Pojednostaviti uvoz radnika iz inostranstva

16.11.2023. 09:03 / Izvor: SRNA
srna

Odliv radne snage iz Bosne i Hercegovine je evidentan i treba pojednostaviti uvoz radnika iz inostranstva.

Odliv radne snage iz Bosne i Hercegovine je evidentan i treba pojednostaviti uvoz radnika iz inostranstva, konstatovano je danas na sastanku članova Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH sa predstavnicima Ministarstva bezbjednosti, Ministarstva civilnih poslova i Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskim i bezbjednosnim aspektima boravka i eventualnog radnog angažovanja stranaca u BiH, ilegalnim i legalnim migracijama, procedurama dobijanja radnih dozvola, procesu prekvalifikacije domaće radne snage, te o postojećoj zakonskoj regulativi koja tretira ova pitanja.

Konstatujući da se posljednjih nekoliko godina Bosna i Hercegovine suočava sa velikim odlivom radno sposobnog stanovništva i nedostatkom kvalifikovane radne snage, sagovornici su ocijenili potpuno opravdanim učestale zahtjeve domaćih poslodavaca i privrednika za liberalizacijom domaćeg tržišta rada i povećanjem kvote uvoza radnika iz inostranstva, saopšteno je iz parlamenta.

Na sastanku je upozoreno na permanentan nedostatak radne snage u građevinarstvu, metalskoj i drvoprerađivačkoj industriji, turizmu i ugostiteljstvu, te naglasili važnost pojednostavljenja procedura i rokova za izdavanje radne dozvole, kao i utvrđivanja deficitarnih zanimanja i bolje koordinacije institucija na različitim nivoima vlasti.

Istaknuta je, takođe, i potreba veće odgovornosti prilikom procedure izbora stranih radnika, a posebno je naglašen problem neadekvatne popunjenosti diplomatske mreže BiH u zemljama odakle se ta lica angažuju.

Predstavnici institucija ukazali su i na bezbjednosne izazove prilikom uvoza radne snage i važnost bezbjednosnih provjera lica koja podnose zahtjeve za radnim dozvolama.

S tim u vezi, istaknuto je da je potrebno preduzeti sve potrebne mjere radi sprečavanja ilegalnih migracija i slučajeva krijumčarenja radnika koji iz zemalja trećeg svijeta dolaze u BiH.

Članovi Komisije rekli su da će, u okviru svojih nadležnosti i parlamentarnog kapaciteta, uložiti dodatne napore kako bi se situacija u ovim oblastima popravila, te podsjetili na inicijative i zaključke ove Komisije kojim se traži od nadležnih institucija da se proces zapošljavanja stranaca u Bosni i Hercegovini vodi po pojednostavljenim procedurama, a da se prilikom propisivanja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH strogo vodi računa o zaštiti prava domaće radne snage. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti