Omladinske banke u BiH

Najtransparentniji program za mlade u BiH prima nove članice i članove

16.11.2023. 09:41 / Izvor: Akta.ba
omladinska banka

Sjajna prilika za mlade lidere i liderke u zajednicama i one koji to žele postati. Prijave su otvorene do 20.11.2023. godine do 14 sati.

Sjajna prilika za mlade lidere i liderke u zajednicama i one koji to žele postati. Prijave su otvorene do 20.11.2023. godine do 14 sati.

Fondacija Mozaik u saradnji sa 32 opštine, općine i grada širom Bosne i Hercegovine poziva mlade od 17 do 30 godina da se učlane u Odbore Omladinskih banaka. Ovo je sjajna prilika za mlade liderke i lidere i one koji to žele postati da budu dijelom jednog od najvećih programa za mlade u našoj zemlji.  

Omladinska banka je program koji je pokrenula Fondacija Mozaik 2008. godine u saradnji sa partnerskim zajednicama, a do sada je kroz program prošlo 69.920 volonterki i volontera koji su proveli 4.393 projekata u vrijednosti od 12,526,948 KM. Od početka ove godine mladi su u 50 partnerskih zajednica podržali čak 580 projekata. Pored velikog doprinosa mentorisanju i realizaciji projekata, članice i članovi Odbora Omladinskih banaka u BiH su od 2018. godine pomogli svojim vršnjakinjama i vršnjacima da pokrenu 216 malih biznisa, a ove godine registrovano je čak 60 novih biznisa koje vode mlade osobe

OB

Svake jeseni, Odbori Omladinskih banaka primaju nove članice i članove koji svojim doprinosom žele mijenjati svoje zajednice na bolje, ali i stiču prva neformalna radna iskustva i prilike za lični rast i profesionalni razvoj. Članice i članovi Odbora Omladinske banke aktivno osmišljavaju i realizuju projekte od društvenog značaja, učestvuju u dijeljenju finansijskih sredstava za projekte, mentorišu timove, te pomažu svojim vršnjacima i vršnjakinjama da pokrenu svoje biznise u zajednicama. Najvrjednija karakteristika programa Omladinska banka je činjenica da mlade osobe vode najvažnije procese i donose odluke o njima i na taj način aktivno oblikuju zajednice u kojima žive. 

„Omladinska banka je program koji osnažuje mlade da postanu lideri i liderke u svojim zajednicama, da zajedno uče i prave promjene kroz svaki odobreni i realizovani projekat i biznis i tako, dajući zaista značajan doprinos zajednici, steknu vrijedne profesionalne vještine“ rekla je Armela Ramić, zamjenica direktora Programa Omladinska banka u Fondaciji Mozaik. 

Poziv za nove članice i članove Odbora Omladinske banke je otvoren u zajednici lonac.pro u 32 Omladinske banke u sljedećim opštinama, općinama i gradovima: Bihać, Bileća, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Breza, Brod, Cazin, Čelinac, Derventa, Doboj Jug, Goražde, Istočna Ilidža, Jezero, Lopare, Mostar, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Novi Grad, Novo Goražde, Odžak, Petrovo, Prnjavor,  Rudo, Šamac, Tešanj, Travnik, Usora, Vareš, Zavidovići, Zenica, Žepče, Živinice.

Svi koji su zainteresovani se mogu prijaviti na poziv do 20.11.2023. godine do 14 sati ispunjavanjem prijave u zajednici lonac.pro.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti