Sedmi sastanak

Održan sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH

17.11.2023. 12:37 / Izvor: Fena
sastanak

Sedmi sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je putem video-konferencije.

Sedmi sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je putem video-konferencije.

Sastankom u ime BiH kopredsjedava pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Cvijanović, a u ime Evropske komisije Mary Teresa Moran iz Opće uprave za proširenje i politiku susjedstva.

Delegacije su, između ostalog, razmijenile informacije o aktivnostima u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarstva, veterinarstva, sigurnosti hrane i fitosanitarne politike.

Cvijanović je u pauzi izjavio novinarima da su prvo rezimirali i sagledali samo provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, razmatrali sve njegove aspekte.

Potom su radili na analizi bilateralnih odnosa između BiH i EU u smislu trgovinskih razmjena koje se odnose na poljoprivredne proizvode, sirove, prerađene i druge.

"Nakon toga smo prešli na pitanja koja se odnose na poljoprivrednu politiku i ruralni razvoj. U okviru toga smo se osvrnuli na nekoliko pitanja koja se direktno tiču poglavlja 11, kad BiH otvori pregovarački proces sa Evropskom unijom o pridruživanju. Govorilo se o poljoprivrednoj politici i približavanju BiH evropskim poljoprivrednim politikama.", naveo je Cvijanović.

Po njegovim riječima, Evropska komisija je dala izlaganje koje se odnosilo na nove pravce zajedničke evropske politike.

Kazao je da BiH u okviru svojih strateških dokumenata, odnosno okvirnog dokumenta koji se odnosi na Strategiju ruralnog razvoja BiH, se reflektuje prema novim evropskim politikama i pokušava da artikuliše svoju poljoprivrednu politiku prema evropskim zajedničkim politikama i ciljevima.

"Radili smo na razmatranju ostalih aspekata koji su se odnosili na donošenje podzakonskih akata, zakonskih akata koji su u programu akija (acquis). Dobili smo pohvalu za donošenje zakona kojim se uređuje tržište vina u BiH. Izraženo je nastojanje i želja i Evropske unije i odgovornost nadležnih organa u BiH za donošenje podzakonskih akata koji se odnose na taj zakon", naveo je Cvijanović.

Dodao je kako će u nastavku razmatrati pitanja koja se odnose na Poglavlje 12, koje se odnosi na sigurnost hrane, veterinarsku politiku, fitosanitarnu politiku.

"Nadamo se da ćemo pokazati tu određeni napredak, a sigurno će sa druge strane biti izraženo nastojanje, odnosno zahtjev Evropske unije da u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji, radimo više na pripremi i realizaciji zakonskih i podzakonskih akata u punom smislu, a na kraju će doći pitanje ribarstva i politike razvoja, programa razvoja akvakulture.", kazao je Cvijanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti