ZVANIČNA POSJETA BiH

Krišto: Nastavit ćemo raditi na poboljšanju saradnje s NATO savezom (VIDEO)

20.11.2023. 10:54 / Izvor: Fena
krišto

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se danas tokom zvanične posjete BiH s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se danas tokom zvanične posjete BiH s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Krišto je nakon sastanka istaknula da je s generalnim sekretarom NATO-a razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa, a koja su vezana za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.

"Saradnja sa NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i jačanja odbrambenih kapaciteta, kroz učešće u mirovnim misijama gdje unapređujemo sposobnost naših oružanih snaga. Upravo ti elementi omogućavaju da odgovorimo na izazove prijetnje kao što su terorizam i organizovani kriminal", izjavila je Krišto.

Ističe da saradnja s NATO-om direktno utiče na modernizaciju institucija i procesa u BiH, kao i na provođenje društvenih reformi.

Naglasila je da postoji odluka da se BiH integrira u NATO, što bi našoj zemlji dalo priliku da se integriše u evropske strukture, a što je ključno za njenu stabilnost i prosperitet.  

Krišto je zahvalila Stoltenbergu na paketu pomoći institucijama i vlastima Bosne i Hercegovine radi jačanja bh. odbrambenih kapaciteta, u vrijednosti između 48 i 53 miliona eura.

"Odnosi se na devet projekata iz oblasti odbrambenog sektora i tri projekta iz oblasti sigurnosnog sektora. Projekti se mogu implementirati u narednih pet godina. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju saradnje s NATO-om, što podrazumijeva rad na izradi programa reformi, što je jedan od prvih zadataka od kako se konstituirala Komisija za saradnju s NATO-om", izjavila je Krišto.

Kako je kazala, BiH će na taj način uskladiti obaveze sa obavezama NATO članica.

Poručila je da će se u BiH aktivno raditi na uspostavljanju konsenzusa kada je u pitanju saradnja sa NATO-om, što se podudara sa osiguranjem mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH i regiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti