Stručna komisija

Zgrada Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli neuslovna za izvođenje nastave

20.11.2023. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Elektrotehnički fakultet

Zgrada Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli neuslovna je za izvođenje nastave.

Zgrada Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli neuslovna je za izvođenje nastave - zaključak je stručne komisije koja je analizirala pukotine na zgradi i njenu stabilnost. 

Zbog toga se nastava trenutno izvodi na dvije lokacije - Gimnazija "Ismet Mujezinović" i Filozofski fakultet, a od ranije dio vježbi je realizovan u Gimnaziji "Meša Selimović". 

Vlada Tuzlanskog kantona intenzivno radi na osposobljavanju kampusa i u prvoj fazi bilo je predviđeno preseljenje Filozofskog fakulteta. Da li će problemi sa zgradom Elektrotehničkog fakulteta promijeniti planove nije poznato, ali profesori i studenti očekuju rješavanje probleme s obzirom na značaj Elektrotehničkog fakulteta ne samo za Tuzlu i Tuzlanski kanton, nego i BiH. 

Zgrada Elektrotehničkog fakulteta građena je u doba Austro-ugarske, a sam fakultet na toj lokaciji egzistira 50-ak godina. Međutim, ulaganja u zgradu, ali i činjenica da su u Tuzli tokom decenija zbog slijeganja tla zbrisani mnogi objekti, učinila je neuslovnim i prostorije Elektrotehničkog fakulteta. 

U narednom periodu ispitat će se mogućnosti adaptacije zgrade i ukupna cijena, a nakon toga će biti donesena odluka o  eventualnom ulaganju, rušenju ili preseljenju fakulteta na drugu lokaciju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti