Razmatranje po hitnom postupku

Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH na sjednici Predstavničkog doma PSBiH

20.11.2023. 14:41 / Izvor: Federalna.ba
PSPBIH

Predloženim zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, javnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi Vrhovnog suda.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Predloženim zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, javnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi sa osnivanjem i funkcionisanjem Vrhovnog suda BiH kao najvišeg kasacionog suda u BiH, koji osigurava dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Između ostalog, definirano je da su odluke Vrhovnog suda konačne i obavezujuće.

Zvizdić je ranije naveo da je uputio u hitnu proceduru lex specialis zakon o Vrhovnom sudu BiH.

"Tako bi bio ispunjen jedan od 14 prioriteta Evropske unije kojim se traži uspostava pravosudnog tijela koje će osigurati dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini.", napisao je Zvizdić tada na platformi X.

"Time se postiže veći stepen pravne sigurnosti i vladavine prava.", naveo je Zvizdić.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH, koje je predložio poslanik Milorad Kojić, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Predloženim zakonima je definirano da danom stupanja na snagu tih zakona prestaju da važe Zakon o Tužilaštvu i Zakon o sudu BiH.  

Poslanici bi, između ostalog, trebalo da razmatraju Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu, kao i Izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2022. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti