NAPAD I PRIJETNJE

N1 obavijestila međunarodne institucije o Dodikovim prijetnjama novinarki

21.11.2023. 13:14 / Izvor: Akta.ba
n1

U pismu koje smo uputili preko kompanije Adria News iz Luksemburga, čiji je N1 sastavni dio, izvijestili su o ovom zabrinjavajućem incidentu.

Televizija N1 je obavijestila predstavnike evropskih institucija, međunarodnih organizacija koje se bave medijskim slobodama i predstavnike diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini o napadu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na njihovu novinarku i medijsku kuću.

"U pismu koje smo uputili preko kompanije Adria News iz Luksemburga, čiji je N1 sastavni dio, izvijestili smo o ovom zabrinjavajućem incidentu koji predstavlja ništa drugo do napad na slobodu medija", navodi se u saopćenju ove televizije.

Predsjednik Republike Srpske je konferenciju za novinare iskoristio za obračun sa televizijom N1. Pored niza neosnovanih optužbi usmjerenih na rad televizije N1, Dodik je iznio tvrdnje da podržavamo politiku koja ima za cilj rušenje Republike Srpske. Takođe je istakao i da postoje službe koje prate naš rad što doživljavamo kao otvorenu prijetnju.

Dodatno je opasna činjenica da je Dodik, nakon konferencije, telefonom pozvao novinarku N1 koju je vrijeđao, psovao je i ponovo prijetio.

Kada nosioci javne vlasti o novinarima slobodnih medija kontinuirano govore kao o neprijateljima naroda i izdajnicima, targetirajući ih kao ljude koji navodno žele zlo, samo zato što im se ne sviđa način na koji izvještavaju, kreira se opasna atmosfera u društvu, prema kojoj bilo ko može da prijeti novinarima ili prinudom ušutka kritičke glasove, bez ikakvih posljedica.

Kompanija Adria News iz Luksemburga, koja je matično društvo televizije N1 u Bosni i Hercegovini, smatra da je podrška slobodnim medijima ključna za demokratsko društvo, te poziva na prestanak kampanje protiv nezavisnih medija. Građani imaju pravo da čuju različita mišljenja, a dužnost predstavnika vlasti je da obezbijedi medijski pluralizam, slobodu izvještavanja i jednake uslove za rad svih.

"Nezavisna istraživanja su pokazala da je N1 medij kojem građani Bosne i Hercegovine najviše vjeruju, što dodatno naglašava značaj ove informativne platforme za informisanje javnosti. Prijetnje državnih zvaničnika ne smiju se olako shvatiti zbog čega pozivamo međunarodnu zajednicu da reaguje shodno ozbiljnosti ovih incidenata, kako bi se spriječila erozija medijskih prava kakva je viđena u državama u okruženju. Sloboda izražavanja i prava novinara su ključni elementi demokratije, a njihovo ugrožavanje predstavlja ozbiljan izazov za stabilnost i napredak društva", istaknuto je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti