Armin Adžem

Brigada zračnih snaga dobila prvog certificiranog kontrolora letenja

21.11.2023. 14:18 / Izvor: Fena
kontrolor

Pripadnik 2. helikopterskog skvadrona Brigade ZS i PZO poručnik nedavno je u Italiji uspješno završio tečaj Instrumentalne aerodromske kontrole.

Brigada zračnih snaga i protuzračne obrane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u posljednjem je razdobolju postigla važne korake na polju vojnostručne osposobljenosti deficitarnih kadrova.

Pripadnik 2. helikopterskog  skvadrona  Brigade ZS i PZO poručnik Armin Adžem nedavno je u Republici Italiji uspješno završio tečaj Instrumentalne aerodromske kontrole, u trajanju pet mjeseci, i tečaj Procedura prilazne kontrole, u trajanju dva i pol mjeseca. Obuka se u potpunosti provodila sukladno regulativi Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) i EU standardima kontrole letenja te bila usmjerena na usavršavanje operativnih tehnika kontrole zračnog prostora.

Time je Adžem postao prvi certificirani kontrolor letenja u sastavu OSBiH sa završenim tečejevima koji podrazumijevaju da je nositelj zvanja osposobljen po standardima ICAO-a za pružanje kontrole zračne plovidbe na aerodromu koji posjeduje opremu za instrumentalni prilaz ili instrumentalne procedure odlaska, kao i kontrolu zračnog prostora bez upotrebe radara.

Također, pripadnik 2. helikopterskog skvadrona satnik Semir Tica uspješno je završio Europsku školu za časnike zrakoplovnih eskadrila (Inter-European Aviation Squadron Officer School), koju je u trajanju od jednog mjeseca pohađao u Saveznoj Republici Njemačkoj. Osnovna tema ovog tečaja je timski rad, vođenje i odnosi između vođe i pratitelja.  

Polaznici obuke su bili časnici i dočasnici, pripadnici različitih rodova i postojbi zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja iz Europe i Afrike. Tečaj su završila 43 polaznika iz 19 zemalja, a satnik Semir Tica je dobio priznanje za najboljeg polaznika tečaja.

Time je Brigada ZS i PZO OS BiH dobila još jednog budućeg zapovjednika školovanog po visokim NATO standardima, a OS BiH još jednom dokazale da imaju personal koji se može ravnopravno mjeriti s najrazvijenijim vojskama svijeta, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti