Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove

Zovko: BiH treba slijediti primjer Crne Gore i hitno postići dogovor s Frontexom

23.11.2023. 08:09 / Izvor: Akta.ba
zovko

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu unaprijeđeni sporazum između Europske unije i Crne Gore.

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu unaprijeđeni sporazum između Europske unije i Crne Gore oko operativnih aktivnosti koje provodi Europska agencija za graničnu i obalnu stražu (Frontex) u Crnoj Gori.

Novi sporazum omogućit će Frontexu da podrži Crnu Goru raspoređivanjem osoblja bilo gdje na njezinom teritoriju, a ne samo na granici s Europskom unijom, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko pozdravila je usvajanje unaprijeđenog sporazuma, naglasivši da će ojačana operativna suradnja između partnera sa zapadnog Balkana i Frontexa doprinijeti rješavanju problema nezakonitih migracija i dodatno poboljšati sigurnost na vanjskim granicama EU-a.

"Frontex je već raspodijelio preko 500 službenika u zemlje zapadnog Balkana koji pomažu lokalnom graničnom osoblju u čuvanju vlastitih granica u jeku velikih migrantskih pritisaka s kojima se suočavaju", istaknula je Zovko i dodala da iako Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora već surađuju s Frontexom, to nije slučaj s Bosnom i Hercegovinom.

"Jačanje suradnje s Bosnom i Hercegovinom u području migracija i upravljanja granicama je ključno Republici Hrvatskoj koja dijeli preko tisuću kilometara granice sa zemljom. Pozdravljam napore predsjedateljice Vijeća ministara Borjane Krišto u što skorijem zaključivanju dogovora s Frontexom te pozivam sve političke aktere u zemlji da slijede primjer Crne Gore i ostalih zemalja na zapadnom Balkanu i hitno postignu dogovor. Dolazak Frontexa će pomoći zemlji u njezinoj borbi protiv prekograničnog kriminala, posebno krijumčarenja i trgovine ljudima te migrantskih pritisaka, a pritom će dodatno zaštititi i naše vanjske europske granice", zaključila je Zovko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti