Traže hitno očitovanje Vlade

Pedagozi tjelesnog odgoja USK zahtijevaju isplatu naknada

27.11.2023. 10:53 / Izvor: Fena
USK

Društvo pedagoga tjelesnog odgoja USK najavili obustavu svih školskih, općinskih i kantonalnih takmičenja dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Društvo pedagoga tjelesnog odgoja Unsko-sanskog kantona nedavno je održalo sjednicu predsjedništva, na kojoj su doneseni zaključci kojima se najavljuje obustava svih školskih, općinskih i kantonalnih takmičenja dok se ne ispune njihovi zahtjevi za hitnom isplatom naknada prema Kolektivnom ugovoru za sve nagrađene nastavnike, o čemu traže i hitno očitovanje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a. 

Nezadovoljstvo iskazuju prije svega zbog, kako navode, diskriminatorskog odnosa prema pedagozima tjelesnog odgoja u odnosu na sve druge uposlenike u obrazovanju na području tog kantona.

Podsjećaju da je 6. oktobra ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a Edvin Alijanović uručio priznanja, s pripadajućim novčanim nagradama, najboljim nastavnicima i profesorima koji su sa svojim učenicima ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima od kantonalnog do međunarodnog nivoa, a time nisu bili obuhvaćeni pedagozi tjelesnog odgoja.

"U skladu s Kolektivnim ugovorom, nagrade nastavnicima za uspjeh učenika na takmičenjima obezbjeđuju se iz sredstava planiranim u finansijskom planu Pedagoškog zavoda USK-a, a isplaćuje ih Pedagoški zavod na prijedlog direktora, što je još jedan dokaz da Pedagoški zavod pedagoge tjelesnog odgoja stavlja u diskriminiatorski položaj.", ocjenjuju u Društvu pedagoga tjelesnog odgoja USK-a.

Naglašavaju i činjenicu da su pedagozi tjelesne kulture sa svojim učenicima najaktivniji po pitanju realizacije sadržaja i najveći promotori svojih ustanova, općina i gradova iz kojih dolaze, te USK-a na višim nivoima.

"Nastojimo da kroz školska, općinska i kantonalna takmičenja animiramo učenike da žive zdrav život, bave se sportom, vode računa o svom zdravlju, ishrani, aktivnostima. U aktivnostima koje vode pedagozi tjelesnog odgoja direktno je uključeno 8000 učenika, što nije zanemarljiv broj. S ponosom možemo reći da su najuspješnijim sportistima kojima se svake godine dodjeljuju plakete kao najzaslužnijim, pedagozi tjelesnog odgoja bili odskočna daska u svijet sporta.", kažu u Društvu pedagoga Tjelesnog odgoja USK-a.

Svoje zahtjeve su uputili Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a, Pedagoškom zavodu USK-a i Vladi USK-a te se nadaju da oni naći razumijevanje za trud i zalaganje koji pedagozi tjelesnog odgoja svakodnevno ulažu u odgoj, zdravi rast i razvoj učenika u USK-a i donijeti odluku da i pedagoge tjelesnog odgoja stave u ravnopravan položaj s drugim nastavnicima u programu najuspješnijih nastavnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti