Elektroprivreda BiH nema procjenu troškova eventualnog raskida ugovora s Kinezima

28.11.2023. 10:30 / Izvor: Akta.ba
blok 7

U ovom trenutku nije moguće dati odgovarajuću procjenu visine troškova eventualnog raskida EPC Ugovora.

Elektroprivreda BiH trenutno nema procjenu troškova izvjesnog raskida Ugovora o inženjeringu, nabavi i izgradnji bloka 7-450 MW u TE Tuzla sklopljenog sa konzorcij China Gezhouba Group Company Limited, Peking, Kina (lider) i GEDI - Guangdong Electric power Design Institute.

Potvrdio je ovo zastupnik Admir Čavalić nakon što je dobio odgovor od Elektroprivrede BiH na zastupničko pitanje. 

Iz JP EPBiH d.d.  Sarajevo navode da su u skladu sa EPC Ugovorom u periodu od 26.01.2023. godine do 27.07.2023. godine uputili EPC Izvođaču tri opomene pred raskid EPC ugovora uz ostavljanje roka od 90 dana po svakoj opomeni da izvrši svoju obavezu izrade Baznog dizajna u skladu sa Dodatkom br. 6 i članom 6.1.1.1 EPC Ugovora. EPC ugovorom su predviđena obezbjeđenja avansnih sredstava uplaćenih EPC izvođaču.

"S obzirom da je EPC izvođač propustio da pristupi ispunjenju svojih obaveza u ugovornom roku, JP EPBIH intenzivno radi na analizi predmetnih okolnosti i provođenju daljih koraka s ciljem zaštite svojih interesa i interesa Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom trenutku nije moguće dati odgovarajuću procjenu visine troškova eventualnog raskida EPC Ugovora", navode u odgovoru.

epbih odgovor

 

Podsjetimo, kineskom konzorciju China Gezhouba Group Company Ltd. i China Energy Engineering Group Guangdong Electric Power Desing Institute Co. Ltd  (EPC izvođač) s kojim je 27.08.2014.godine potpisan Ugovor o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla, do sada su uz saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine upućene tri opomene pred raskid Ugovora s pozivom da izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji Ugovora.  

Konzorcij je u septembru 2020. godine informisao JP Elektroprivreda BiH o odustanku ugovorenog podizvođača ključne opreme i tokom 2021. i 2022.godine predlagao alternativne podizvođače za ključnu opremu.

Uzimajući u obzir novonastale okolnosti, EPBiH je uz saglasnost Vlade FBiH formirala stručni tim za pregovore s Konzorcijem s ciljem realizacije Ugovora s novim podizvođačima ključne opreme, uz obezbjeđenje najboljih uslova za EPBiH i FBiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti