POSJETA KOMISIJE ZA POLJOPRIVREDU

Potrebna jasna vizija i značajna ulaganja u infrastrukturu PD "Butmir"

29.11.2023. 11:34 / Izvor: Akta.ba
butmir

Potrebno je pomoći kod rješavanja pitanja kvalitetne vode, uvođenja inovacija u uzgoju i osiguranju energije iz obnovljivih izvora.

Članovi Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i prehrambenu industriju Skupštine Kantona Sarajevo posjetili su Poljoprivredno dobro "Butmir". Tom prilikom informisali su se o trenutnom stanju, problemima, izazovima, ali i prilikama ovog važnog poljoprivrednog dobra u vlasništvu Kantona. 

Članovi Komisije stava su da je potreba za ovim dobrom ogromna i da je neophodno podržati upravu da osmisli jasnu viziju budućeg razvoja i akcioni plan.

"Trenutno stanje nije na zadovoljavajućem nivou i potrebna su značajna ulaganja u infrastrukturu za humani odnos prema životinjama i povećanje proizvodnje. Također,  potrebno je dodatno uložiti u biljnu proizvodnju dijela hrane za stoku na samom imanju, te smanjiti troškive nabavke hrane, ali i motivirati zaposlene da se nastave baviti ovim važnim i teškim poslom", izjavila je zastupnica Sanela Klarić, predsjednica Komisije.

BITMIR

 

Kako dodaje, potrebno je pomoći kod rješavanja pitanja kvalitetne vode, uvođenja inovacija u uzgoju i osiguranju energije iz obnovljivih izvora. 

Tokom sastanka s upravom i obilaska PD "Butmir" članovi Komisije potcrtali su da je važno ovom dobru dati podršku kod rješavanja pitanja zdravstvene zaštite životinja, suzbijanja prenosa bolesti i humanom inovativnom unapređenju uslova uzgoja i reprodukcije. Navedeno je da je povezanost ovog dobra s lokalnom prehrambenom industrijom na zadovoljavajućem nivou. 

Kako poručuju, s jasnom vizijom ovo poljoprivredno dobro sigurno može i mora bolje, a članovi Komisije će dati podršku odgovornom i održivom planiranju, te očekuju poboljšanja koja će osigurati uprava. 

Iz Komisije naglašavaju da je strateško opredjeljenje Kantona Sarajevo odgovorno i održivo ulaganje u domaću poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju. To se, podsjećaju, posebno pokazalo važnim u vrijeme pandemije koronavirusa i agresije Rusije na Ukrajinu, kada se kriza posebno odrazila na Bosnu i Hercegovinu, koja nažalost uvozi 85 posto prehrambenih proizvoda. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti