dezinformacije da će RS bankrotirati?

Dodik priznao da Srbija kupuje obveznice RS-a

30.11.2023. 10:54 / Izvor: Agencije
dodik

Odgovorio je i na pitanje da li je Republici Srpskoj onemogućeno da emituje euroobveznice.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za današnji beogradski nedeljnik NIN ponovio je da će prije bankrotirati Njemačka nego RS, ali i ocijenio da nije pametno svađati se sa Amerikom.

Na pitanje da li je realno da minimalna plata u RS-u bude 1.050 KM, Dodik je odgovorio:

"Vidjet ćemo, moj je prijedlog da se minimalac poveća na 1.050 maraka, s tim da obuhvati i regres, topli obrok i druga lična primanja. Ja to ne mogu da nametnem i o tome bi trebalo da se dogovore Vlada, poslodavci i sindikati. Dobra plata je jedini motiv da ljudi ne odu iz zemlje, a privreda se ionako žali da bi radnike trebalo da uvozimo jer ih nema dovoljno".

Dodik je izrazio nadu i da će aktuelni predsjednik SAD-a Džozef Bajden naredne godine izgubiti izbore i da će se na čelo Amerike vratiti Donald Tramp.

"Znam ja da je budalaština svađati se sa Amerikom, ali mi smo dovedeni u situaciju da ne možemo drugačije, jer ako bismo radili sve što nam kažu, propali bismo za godinu dana. Ovako bar ima neke šanse da će naredne godine Bajden izgubiti izbore i na njegovo mjesto doći Tramp pa ćemo vidjeti šta ćemo", rekao je Dodik.

Odgovorio je i na pitanje da li je Republici Srpskoj onemogućeno da emituje euroobveznice.

"U normalnim situacijama uobičajeno je da vam investitori, kad im uredno plaćate obaveze, reprogramiraju dug. Mi smo na Bečkoj berzi emitovali euroobveznice prije pet godina, u međuvremenu su kamate značajno povećane tako da smo kupce morali da isplatimo, da bi oni novac dalje plasirali po većim kamatama. Zbog pravila berze nismo mogli na iste plasmane da ugovaramo više kamate i bili smo prisiljeni da u junu vratimo 300 miliona maraka, što je bio ozbiljan novac za RS. Uspjeli smo, uprkos nekim opstrukcijama, koje su išle dotle da je od nekih banaka traženo da ne finansiraju RS. Uz to, svakih par mjeseci plasiraju se dezinformacije da će RS bankrotirati, pa sam prije nekoliko dana javno rekao da će prije bankrotirati Njemačka nego RS", rekao je Dodik.

Srbija kupila obveznice RS-a

On je prvi puta javno potvrdio da je Srbija kupila obveznice Republike Srpske.

"Zahvalni smo Srbiji i tačno je da je ona u jednom trenutku opšte hajke na RS, preko nekih finansijskih institucija otkupila dio euroobveznica koje smo ranije emitovali i time nam pomogla", rekao je predsjednik RS-a potvrđujući da očekuje pomoć Srbije i u narednom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti