Data podrška Inicijativi za izradu akcionog plana za obrazovanje u BiH

01.12.2023. 08:10 / Izvor: Akta.ba
OBRAZOVANJE

Ministri obrazovanja i predstavnici obrazovnih vlasti u BiH su se opredijelili za predanu izgradnju kvalitetnog, inkluzivnog i jednakog obrazovanja.

U skladu sa zaključcima iz Izjave o opredjeljenju za transformaciju obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koja je usvojena u junu 2022. godine, Ministarstvo civilnih poslova BiH u saradnji s UNESCO-om, UNICEF-om i Delegacijom Evropske unije, organiziralo je u Sarajevu sastanak na nivou ministara obrazovanja iz BiH.

U navedenoj izjavi ministri obrazovanja i predstavnici obrazovnih vlasti u BiH su se opredijelili za predanu izgradnju kvalitetnog, inkluzivnog i jednakog obrazovanja dostupnog svima. 

Predstavnica Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, pomoćnica ministrice za nauku Azemina Njuhović, prisustvovala je ovom sastanku na kojem je predstavljen okvir za izradu Akcionog plana za obrazovanje. Izrada akcionog plana je od strane učesnika prepoznata kao veoma važna aktivnost obrazovnih vlasti u narednom periodu kada će biti provedene pripremne aktivnosti za izradu Akcionog plana tokom tokom 2024. 

Aktivnost će finansirati Delegacija Evropske unije u BiH, dok će stručnu i tehničku potporu u realizaciji pružiti UNESCO i UNICEF, u saradnji s Misijom OSCE-a i Vijećem Evrope u BiH.

"Osnovni cilj predstavljene inicijative je pružanje podrške obrazovnim vlastima BiH u realizaciji transformacije obrazovanja. Inicijativa će olakšati izradu Akcionog plana za obrazovni sektor u BiH, a koji će obuhvatitit predškolsko, osnovno, srednje, tehničko i stručno obrazovanje i osposobljavanje, uključujući i cijeloživotno učenje, visoko obrazovanje, kao i definisanje kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih prioriteta za ulaganje i unapređenje obrazovanja u narednih 10 godina. Jedan od ciljeva Inicijative je i efikasnije strateško planiranje, korištenje lokalnih resursa, kao i potencijalno privlačenje Europskih i međunarodnih projekata i investicija u oblast obrazovanja", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti