Akvizirana još jedna firma: Posuški Lager širi biznis u oblasti obnovljive energije

01.12.2023. 10:17 / Izvor: Akta.ba
solarni

Kompanija Lager iz Posušja širi svoj biznis u sektoru obnovljivih izvora energije, javlja Akta.ba.

Kompanija Lager iz Posušja širi svoj biznis u sektoru obnovljivih izvora energije, javlja Akta.ba.

Kako saznajemo, Lager je akvizirao još jednu firmu koja se bavi proizvodnjom električne energije, te ponovio postupak preuzimanja firme koja već ima pripremljen projekat i teren za solarne elektrane.

Radi se o kompaniji AT Solar iz Bosanskog Petrovca čiji je raniji vlasnik bio Aleksandar Todorović. Od ranije je poznato da kompanija AT Solar planira da na području ove općine izgradi tri solarne elektrane u naselju Klenovac. Početkom ove godine objavljen je javni uvid u idejni projekat u dvije solarne elektrane, koji je objavilo Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK. 

Sve tri solarne elektrane naziva "AT1", "AT2" i "AT3" će imati snagu od 20 MW, a idejni projekat je izradio Powerdis iz Bihaća. 

Podsjećanja radi, ovo je druga akvizirana firma posuškog Lagera koja se bavi proizvodnjom struje. Sredinom godine su postali vlasnici Promondis Energy iz Sanskog Mosta koja je bila u vlasništvu njemačke kompanije, o čemu je Akta.ba prva izvijestila. 

Radi se o kompaniji koja u BiH realizuje projekt izgradnje solarnog parka ukupne snage 88,5 MW na tri lokacije Unsko-sanskog kantona. Projekt je težak 120 miliona KM. 

Jedna od lokacija je i Bosanski Petrovac, tačnije Bjelajski Vaganac, a ukoliko bude sve teklo prema planu, ovo će biti najveće postrojenje za proizvodnju solarne električne energije na području bivše Jugoslavije. Projekat od velikog značaja ne samo za Bosanski Petrovac, već i za Unsko-sanski kanton, pa i samu državu. Izgradnja solarnoga parka na lokaciji Bjelajski Vaganac od iznimnog je značaja za Bosanski Petrovac koji bi, ostvari li se ovaj projekt, prema riječima općinskog načelnika Mahmuta Jukića od koncesija godišnje ostvarili prihod od oko 200.000 KM.

Akvizicijom nove firme, planovi kompanije usmjereni su ka ovom sektoru. Kako je ranije najavljeno, cilj im je postati regionalni lider u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, kako u izgrađenim kapacitetima, tako i u ponudi najsuvremenije opreme za elektrane -  solarnih panela, konstrukcija i invertera.

Osim proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, uprava kompanije želi proizvoditi i isporučivati opremu za solarne elektrane i vjetroelektrane, te učestvovati u izgradnji i puštanju u rad obnovljivih izvora energije.

Direktor obje firme ( AT Solar i Promondis Energy) je Dragan Stipić, vlasnik i jedan od direktora firme "Lager" iz Posušja koja je osnivač društva C.E.M.P. u Hrvatskoj, investitora izgradnje Vjetroelektrane.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti