NAKON TRI ŽALBE

Sarajevski policajci će dobiti "body kamere", okončan tender i odabrana firma

01.12.2023. 10:28 / Izvor: Akta.ba
body kamere

Konačno je odabran najpovoljniji ponuđač za nabavku mini video kamere sa pripadajućom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema.

Konačno je odabran najpovoljniji ponuđač za nabavku "Mini video kamere sa pripadajućom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema" MUP KS-a, javlja Akta.ba.

Body kamere će nabaviti kompanija Mibo Komunikacije u iznosu od 418.795,00 KM bez PDV-a.

Ista kompanija bila je jedini učesnik na tenderu kojeg je MUP KS-a objavio prošle godine, međutim on je poništen jer kompanija tada nije ispunila uvjete.

Podsjećamo, još od 2021. sarajevski policajci čekaju na tzv. body kamere. Javna nabavka je započela u decembru 2021. godine, a u prvoj fazi je odbijeno 11 ponuđača. 

U drugi krug su ušla dva ponuđača, Agencija za zaštitu "Kamir" iz Širokog Brijega i "Mibo Komunikacije" iz Sarajeva.

TRI ŽALBE NA TENDER

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo dobio je tri žalbe dok je MUP vodio postupak javne nabavke, odnosno od početka decembra 2021. godine.

Žalbe se odnose na kvalifikacijske uvjete, tehničku specifikaciju, te veliki rizik ove nabavke kada su u pitanju koruptivne radnje.

Iz MUP-a su tada odgovorili da su navodi o mogućoj korupciji zlonamjerni, te da se sve radi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Ministar Admir Katica je ranije ove godine, tokom predstavljanja rezultata rada vlade nakon prvih 100 dana, istakao da je prioritet da saobraćajna policija dobije ove kamere.

Sarajevska policija bit će prva u Bosni i Hercegovini koja će na uniformama imati kamere.

Mini kamere će policijske službenike štititi tako što niko više neće moći opisivati više verzija događaja, jer će body kamere imati sve snimljeno.

Građane bi trebale štititi od mogućih zlonamjernih pokušaja pojedinaca da ih kompromitiraju. Bit će lako utvrditi i je li došlo do zloupotrebe ovlaštenja od policijskog službenika, što je dodatna zaštita za građane.

E.S.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti