POLITIČKI FORUM O EU INTEGRACIJA BiH

Premijer Halilagić: Tuzlanski kanton s obrazom ide u Brisel

04.12.2023. 13:36 / Izvor: Akta.ba
tk

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić otputovao je u Brisel, gdje će sutra učestvovati u Drugom političkom forumu o EU integracijama BiH.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić otputovao je u Brisel, gdje će sutra učestvovati u Drugom političkom forumu o EU integracijama BiH koji će biti održan na visokom nivou između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton i EU integracije, Halilagić ističe da su sve obaveze za kantonalni nivo vlasti praćene i izvršavane, počevši od učešća u svim zajedničkim tijelima uspostavljenim Odlukom o sistemu koordinacije, kao i na izradi Programa integrisanja, pa sve do obaveza pojedinačno po određenim oblastima u kojima kantonalni nivo ima određene obaveze. Ono što je preostalo zasada se, još uvijek, tiče aktivnosti koje moraju biti poduzete na državnom nivou vlasti.

"U tom smislu očekujemo da i državni nivo ubrza svoje aktivnosti, a Tuzlanski kanton je više puta do sada pokazao spremnost za ispunjenje svega onoga što je bilo i što će biti obaveza kantonalnog nivoa. Spremni smo da odmah po donošenju regulative na državnom i federalnom nivou promptno sve naše propise uskladimo s novom regulativom. Sa sigurnošću mogu reći da se na naše postupanje kada je u pitanju europski put nikada neće čekati", izjavio je Halilagić za Fenu pred sastanak u Briselu. 

Navodi da je poseban iskorak TK načinio u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala (ključni prioritet 7). Još 2021. godine je osnovan Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK, donesen je Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u TK, Uredba o sadržaju i načinu vođenja registra podataka o nositeljima javnih funkcija i imovini u TK, a u augustu 2023. godine na web stranici Ureda je i javno objavljen Registar podataka o nosiocima javnih funkcija i imovini u TK.

Osim navedenog, a u vezi sa ovim ključnim prioritetom, Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona, permanentno radi na osiguranju efikasne saradnje između Uprave i nadležnih tužilaštava, uz tendenciju unapređenja proaktivnog rada policijskih službenika u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a značajan napredak je učinjen i u realizaciji Ključnog prioriteta 13 koji se odnosi na unapređenje zaštite i inkluzije ranjivih grupa (mladi, osobe sa invaliditetom, djeca, romska zajednica, migranata i tražilaca azila, kao i raseljenih lica i izbjeglica), a što je realizovano kroz postojeće programe, raspodjelu budžetskih sredstava i subvencije.

"Sve navedeno pokazuje da je Tuzlanski kanton na vrijeme izvršio svoje obaveze u pogledu procesa pridruživanja evropskim integracijama, te da ni u čemu ne zaostajemo, niti se na naše postupanje čekalo. U određenim stvarima čak mislim da smo i jedni od lidera. Imajući u vidu rezultate našeg rada, možemo sa sigurnošću reći da 's obrazom' idemo u Brisel prezentirati ono što smo uradili u prethodnih skoro dvije godine dana", zaključio je premijer Halilagić.

Drugi politički forum na visokom nivou između EU i BiH bit će održan sutra u Briselu po dogovoru komesara Olivera Varhelyija i predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Politički forum na visokom nivou bit će prilika da se razmotri napredak Bosne i Hercegovine, posebno kada je riječ o ključnim prioritetima u Mišljenju Evropske komisije i koracima navedenim u preporuci za status kandidata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti