POZITIVNA OČEKIVANJA

"Šume RS" pored svih problema godinu završavaju u plusu?

05.12.2023. 08:53 / Izvor: Nezavisne novine
šume

Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" i pored svih problema koji su ih zadesili ove godine očekuju da je završe pozitivno.

Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" i pored svih problema koji su ih zadesili ove godine očekuju da je završe pozitivno.

Slaven Gojković, direktor "Šuma RS", rekao je za "Nezavisne novine" da su za prvih šest mjeseci ove godine imali manje realizacije šumskih drvnih sortimenata nego za naredna četiri mjeseca.

"Ovo se odmah pokazalo na rezultatu poslovanja preduzeća. Krajem septembra smo skoro bili dostigli negativan rezultat iz prvog dijela godine, a mislim da smo u oktobru to riješili i da smo trenutno u plusu. Sada je samo pitanje kakva će situacija biti do kraja godine, ali očekivanja su da ćemo je završiti pozitivno. Sječa, realizacija i privlačenje su u prvih 10 mjeseci bili preko 80 odsto. Kada su povoljni uslovi, onda imamo mogućnost da bolje poslujemo i radimo", naglasio je Gojković.

Na pitanje da li je izvršena reorganizacija svih šumskih gazdinstava, odnosno da li su svi gubitaši smijenjeni, Gojković odgovara da će krajem godine vjerovatno ući u promjenu svih organizacionih dijelova koji nisu dobro poslovali.

"Do sada je ove godine promijenjeno 9-10 direktora šumskih gazdinstava", naveo je Gojković.

Kako su za "Nezavisne novine" rekli iz ovog preduzeća, isporuka šumskih drvnih sortimenata zavisi prvenstveno od potražnje, tako da u ovom trenutku ne mogu procijeniti kakva će ona biti do kraja godine.

"Na isto utiče mnogo faktora kao što su vremenske prilike, nedovoljan broj izvođača radova, pa samim tim i neizvršenje planiranog obima proizvodnje, ali i nedovoljna potražnja kupaca za šumskim drvnim sortimentima, što je posebno došlo do izražaja u ovoj godini. Shodno prethodno navedenom, u ovom momentu ne možemo dati procjenu finansijskih rezultata do kraja godine jer se na mjesečnom nivou od strane šumskih gazdinstava dostavljaju izvještaji o fizičkim pokazateljima proizvodnje", naveli su iz ovog javnog preduzeća.

Dodali su da je, prema izvještajima dostavljenim za 10 mjeseci ove godine, sječa izvršena u procentu od 83% ili 1.498.619 m³, privlačenje 84% ili 1.427.618 m³, a realizacija 83% ili 1.495.944 m³ u odnosu na planirano.

"Takođe, veliki problem predstavlja stalni rast troškova zbog promjena cijena na tržištu.  Pored svega navedenog, očekivanja su da ćemo uprkos svim problemima ovu godinu završiti pozitivno", istakli su iz "Šuma RS".

Podsjećamo, kako je ranije rečeno, izvještaj o poslovanju ovog preduzeća za šest mjeseci ove godine nije dobar jer vrijeme nije bilo povoljno, odnosno kiša je poremetila radove. "Šume RS" imale mnogo problema zbog toga jer nisu mogli da izvršavaju planirane radove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti