Evropski novčanik za digitalni identitet

Forto: Uvođenje e-usluga i ukidanje rominga su naši prioriteti

06.12.2023. 12:44 / Izvor: Akta.ba
EU

Bosna i Hercegovina je jedina od zemalja zapadnog Balkana koja nije pristupila programu Digitalna Evropa.

Državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto i generalni direktor Direktorata za tehnologiju i komunikaciju Evropske komisije Roberto Viola danas su na sastanku u Briselu pozdravili uspješno okončane pregovore o pristupanju Bosne i Hercegovine programu Digitalna Evropa, najavivši da će potpisivanje Sporazuma o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije Digitalna Evropa (2021-2027) biti organizirano do kraja ove ili na samom početku 2024. godine.

Bosna i Hercegovina je jedina od zemalja zapadnog Balkana koja nije pristupila programu Digitalna Evropa.

Ministar Forto je inicirao pristupanje Programu odmah po preuzimanju pozicije državnog ministra te su pregovori otvoreni i okončani u rekordno kratkom roku.

Ministar Forto je među prioritetima istakao inicijativu za ukidanje rominga između Bosne i Hercegovine odnosno zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije.

Zatražena je podrška da se proces potpunog ukidanja rominga maksimalno ubrza kako bi građani osjetili konkretnu korist evropskih integracija.

Generalni direktor Viola je istakao obavezu usvajanja zakona i strateških dokumenata koji bi omogućili ubrzanu integraciju i usklađivanje sa legislativom EU, pri čemu se ističe obaveza usklađivanja propisa BiH o elektronskom potpisu sa EIDAS direktivom EU.

To bi omogućilo da Bosna i Hercegovina uhvati korak sa Unijom u pristupu e-uslugama te usklađivanju sa "Evropskim novčanikom za digitalni identitet" kojim će se građani moći identificirati u javnim i privatnim uslugama na internetu i izvan njega, imati prikaz mobilne vozačke dozvole, odobravati online plaćanja, elektronski potpisivati dokumente i slično.

"Sva korist u vezi sa digitalizacijom i ukidanjem rominga može postati realnost samo ako prekinemo praksu političkih kalkulacija u procesu usklađivanja sa EU propisima, pri čemu je prioritetno usvajanje novog zakona o elektronskom potpisu, odnosno identifikaciji", poručio je ministar Forto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti