TRANSFER ZNANJA

U Mostaru predstavljen hibridni CNC obradni centar

06.12.2023. 14:21 / Izvor: Fena
cnc

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) BiH u srijedu je u Mostaru predstavila i hibridni CNC obradni centar.

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) BiH u srijedu je u Mostaru održala okrugli stol na temu "Transfer znanja i tehnologija u funkciji razvoja društva", tijekom kojeg je predstavljen i hibridni CNC obradni centar.

"Ovaj uređaj može raditi više strojnih operacija kad je u pitanju obrada lakih metala, drveta i plastike. Već je i u nastavi, pokazujemo ga studentima Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru (FSRE SUM), a evo i javnosti. Stroj ima četiri računalno upravljane osi i to mu omogućuje više operacija. To nije ništa nepoznato u svijetu, ali evo sada to i mi možemo napraviti", kazao je prof. dr. sc. Milenko Obad.

Kada je riječ o transferu znanja, dodaje kako bi se SUM i ovaj fakultet mogli komparirati i s europskim i svjetskim trendovima.

"Mi možemo uraditi i napraviti mnogo stvari, samo za to treba odgovarajuće okruženje. Također, moram napomenuti da na ovom stroju nema gotovo ništa proizvedeno u Bosni i Hercegovini, postoje elektroničke komponente čak iz Egipta, Amerike, Njemačke i slično, a iz BiH samo nešto industrijskih profila koji se zapravo rade za izvoz, a nikako za domaću potražnju. Potražnja mora biti malo bolja da bismo i mi mogli raditi taj transfer znanja, tehnologija i slično", kazao je Obad.

Dodao je da ovih inženjera u Hercegovini nema nezaposlenih.

"Najveći problem je što oni odlaze jer ovdje nema dovoljno prostora za njihova zapošljavanja i bolji su uvjeti negdje na Zapadu pa zbog toga idu. Politika nije ta koja isključivo stvara uvjete da bi se sve to poboljšalo, moramo i mi, kao cijelo društvo, poraditi na tome jer sve nas je manje, sve manje je i proizvodnje tako da ne znam kako će sve to završiti", naglasio je Obad.

Akademik Ante Mišković danas je govorio na temu "Transfer znanja i tehnologija".

"Jedna od osnovnih postavki i rada akademija je znanost i umjetnost stoga na ovakvim događajima pokušavamo okupiti društvo koje će to prikazati. Na prošlom okruglom stolu govorili smo o rezultatima znanstveno-istraživačkog rada, ali ako oni ne dođu do korisnika društva i svakog pojedincu, onda ostaju izgubljeni. Ova dva okrugla stola poslužit će nam da za naredni događaj izaberemo konkretnije teme koje se mogu još više približiti gospodarstvu, odnosno da idemo na razvojne projekte, a ne projekte koji su daleko od mogućnosti razvitka i implementacije na ovim prostorima", kazao je Mišković.

Naglasio je da je danas predstavljeni CNC stroj bolji nego oni koji su sada na tržištu.

"Hibridni CNC obradni centar može poslužiti u gospodarstvu, ali i u obrazovne svrhe i nadamo se da je to korisno, da se za njega čuje", kazao je Mišković.

Pored Miškovića i Obada na ovom događaju govorili su i Mladen Bevanda na temu "Pogled na znanost kroz današnju optiku", Frano Ljubić o znanosti, znanju i obrazovanju, Vlado Majstorović o strateškom planiranju razvoja znanosti u kontekstu procesa integracije BiH u EU, a Marko Ivanković i Jure Beljo govorili su na temu "Uloga znanosti u razvoju poljoprivrede - povijesni pregled i pogled u budućnost".

U drugom dijelu Drago Bago prezentirao je o transferu znanja, inovacija i tehnologija između gospodarskih subjekata i znanstvenih institucija na području elektrotehnike, a Krešimir Šaravanja je govorio o izazovima istraživanja i razvoja održivog betona za održivo graditeljstvo budućnosti.

Koordinator okruglog stola bio je Ante Mišković, a događaj je održan na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike SUM-a, u organizaciji HAZU-a BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti