NAJAVIO MINISTAR ČAJIĆ

Poljoprivrednici u ZDK će biti mnogo zadovoljniji poticajima za narednu godinu

08.12.2023. 08:11 / Izvor: BHRT
poljoprivreda

Najmlađi ministar u Vladi ZDK kaže da je zatekao negativno stanje u oblasti poljoprivrede u ovom kantonu.

O stanju u oblasti poljoprivrede u Zeničko-dobojskom kantonu razgovarali smo sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Jasminom Čajićem.

"Na ovoj poziciji sam relativno kratko, malo više od mjesec dana i nismo imali prostora za prilagodbu. Odmah smo morali ući u samu tematiku s obzirom na to da je kraj godine i da su neke stvari poprilično bile zaostale u samoj implementaciji. Morali smo te stvari da sustignemo, prije svega poljoprivredne poticaje da stignemo na vrijeme isplatiti našim poljoprivrednicima", kazao je Čajić u razgovoru za BHRT.

Najmlađi ministar u Vladi ZDK kaže da je zatekao negativno stanje u oblasti poljoprivrede u ovom kantonu.

"Nisam očekivao da će biti takvo poprilično negativno stanje. Tek nekih 20-30 posto poticaja je bilo implementiranih sredstava. Mi smo za ovih mjesec i 15 dana uspjeli  dostići tu cifru do nekih 70-80 posto. Dvadeset posto koje je ostalo do kraja godine svjesno još uvijek nismo pustili na Vladu zbog nekih proceduralnih stvari kako bi pronašli prostora da možda dodatno poboljšamo te poticaje prema našim poljoprivrednicima", napominje Čajić.

Ministar Čajić podsjeća da je Vlada ZDK usvojila prijedlog Budžeta za 2024. godinu i prijedlog rebalansa Budžeta za ovu godinu.

"Mislim da će naši poljoprivrednici biti dosta zadovoljniji programom poticajnih mjera za narednu godinu ali vidjećemo to u narednom periodu", dodao je Čajić.

Poljoprivrednici iz Visokog zatražili su pomoć od vlasti u ZDK, nakon što je plastenička proizvodnja gotovo u potpunosti uništena usljed velikog nevremena koje je pogodilo ovaj grad.

"Kada govorimo o stanju na području Visokog i elementarnim nepogodama koje su pogodile naše poljoprivrednike u plasteničkoj proizvodnji, njima je prethodna Vlada, tačnije prethodni ministar obećao da će uspjeti sanirati štetu u nekoj određenoj mjeri, međutim tim ljudima se više nikada niko nije obratio po tom pitanju. Čim sam došao, vjerujte da je to možda bio moj prvi korak da istražim i vidim o čemu se radi. Moji saradnici i ja smo uspjeli naći načina da tim ljudima izađemo ususret, da jedan dio njihove štete saniramo. Naravno ne možemo 100% ali njima znači koliko god učestvujemo, da vide da smo uz njih. Većini njih od toga zavisi da li će se i sljedeće godine moći baviti tim poslovima. Obećao sam ljudima da ćemo im pomoći, u fazi smo izrade prijedloga prema Vladi. Kada se na Vladi usvoji, biće poznato široj javnosti i naravno tim ljudima koji trebaju dobiti ta sredstva", poručio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Jasmin Čajić.

Kompletan razgovor sa ministrom Čajićem pogledajte ovdje:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti