novo okupljanje sutra

Okončan dvosatni protest radnika ArcelorMittala Zenica

11.12.2023. 10:45 / Izvor: Fena
strajk

Kolektivni ugovora istekao je još 31. maja ove godine, a menadžment je u subotu uputio novu, nešto poboljšanu ponudu za potpis novog.

Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica, čiji su radnici od 20. novembra u generalnom štrajku, održao je danas dvosatni protestni skup ispred upravne zgrade preduzeća zbog umanjenja novembarskih plaća pojedinim radnicima.

Predsjednik tog sindikata Rašid Fetić najavio je kako će proteste organizirati svakodnevno, sve dok radnici ne dobiju plaće u punom iznosu.

"Hladno je vrijeme pa nema potrebe da radnike dodatno izlažemo boravku na otvorenom, ali ćemo svakodnevno od 8 do 10 sati protestirati dok ne dobijemo kompletnu plaću. S obzirom na sve pritiske kojima su izloženi radnici, kojima su neki podlegli te potpisali izjavu da prekidaju štrajk, zadovoljan sam današnjim odzivom. Nekim je radnicima, samo da ne bi mogli biti na protestu, promijenjena i smjena", kaže Fetić.

Navodi da su pokazali odlučnost i jedinstvo, a nastojat će, kako kaže, što prije doći do Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i premijera Nermina Nikšića.

"Tražit ćemo da neko iz Vlade FBiH dođe i da se obrati radnicima, da kompanija isplati ljudima plaće te ponudi i adekvatne uslove za potpis kolektivnog ugovora, kako ne bi bilo većih protesta", kazao je Fetić.

Kolektivni ugovora istekao je još 31. maja ove godine, a menadžment je u subotu uputio novu, nešto poboljšanu ponudu za potpis novog. Međutim, nova ponuda ne osigurava povećanje ukupnih prihoda radnika za 25 do 30 posto, koliko su tražili. Naknada za topli obrok, po novom prijedlogu, sa sadašnjih 5 KM bila bi uvećana na 7,5 KM, a "bajramluk“, umjesto u poklonima, u iznosu od 100 KM.

"Uslov svih uslova za prekid protesta je da radnicima koji su u zakonitom štrajku, a što predviđa i Zakon o radu FBiH, bude isplaćena puna plaća. To smo im kazali i kada smo pregovarali oko kolektivnog ugovora i organizacije štrajka. Isto ćemo tražiti i za decembar. Imamo situaciju da su radnici koji su potpisali izjavu da prekidaju štrajk, a koji nisu ni radili, odnosno sjedili su na radnom mjestu s radnicima koji su u štrajku, dobili punu plaću", ističe predsjednik Saveza samostalnih sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenan Mujkanović.

On podvlači da su radnicima plaće umanjene za jednu trećinu, odnosno u prosjeku 500 KM.

U periodu generalnog štrajka, rade departmenti Energetika i Koksara te zaposleni u Direkciji preduzeća, koji su odlučili dolaziti na posao.

Arbitraža je predvidjela da je za osiguranje minimuma neophodnih radova, kako ne bi bio ugrožen tehnološki proces kada se postigne dogovor o prekidu generalnog štrajka, bilo potrebno 562 radnika ove kompanije koja zapošljava oko 2.200 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti