Nakon 12 godina

Bišćanima voda skuplja, a nakon obilnijih padavina mora se prokuhavati

13.12.2023. 08:39 / Izvor: Federalna.ba
Voda

Za građane Bihaća voda je postala skuplja prvi put nakon 12 godina.

Za građane Bihaća voda je postala skuplja prvi put nakon 12 godina. Iz Vodovoda kažu da je bilo očekivano s obzirom na sva poskupljenja pa i na cijene održavanja sistema. Tako su građanima računi postali veći za nekoliko dodatnih stavki održavanja, što je uzrokovalo nezadovoljstvo, a naročito onih s najmanjim primanjima.

Poskupljenje vode najavljivano je već nekoliko mjeseci, a posljednja dva računa su građanima znatno veća. Prema riječima direktora Vodovoda, poskupljenja su bila neophodna. Osim poskupljena od 26 feninga po kubiku vode, još je nekoliko novina.

“Dvije nove stavke se odnose na prečišćavanje otpadnih voda, koje se obračunava po 40 feninga po potrošenom kubnom metru vode, i imamo novu fiksnu naknadu koja iznosi 2,12 KM, a odnosi se na fiksnu naknadu za rekonstrukciju vodovodnog sistema”, navodi Amel Muslić, v. d. direktora JP Vodovod Bihać.

Građani uvjereni da ih se potkrada, a oni s najnižim primanjima – ogorčeni i zabrinuti:

“Nas ima svega 13 stanara, i da ja potrošim 144 kubika vode, a kubik je 1.000 litara, pa to je nemoguće!”

“Nije opravdano! Penzioner s najnižom penzijom 538 KM, kako? Još ako se šlepa neko uz njega.”

Voda skuplja, računi veći, a nakon svakih obilnijih padavina, ona se mora i prokuhavati. Analiza vode protekli mjesec pokazala je zagađenje.

“Mikrobiološka analiza je u Žegaru pokazivala fekalno zagađenje, a povišena mutnoća je, osim na tom mjestu, također povišena i na stanici Klokot i Ozimice 2”, ističe Jasmina Cepić, načelnica Službe higijene i zadravstvene zaštite ZZJZ-a USK-a.

“Radimo i na izradi studije i projektne dokumentacije za prečistač pitke vode, odnosno, na mogućnosti da na izvorištu Klokot instaliramo postrojenje koje će sanirati i ovaj problem”, kaže Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća (POMAK).

Ova sredstva bi trebala biti korištena i za rekonstrukciju dotrajale vodovodne mreže, a slična poskupljenja su najavljena i u ostalim dijelovima USK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti