"Pet direktora iz jedne kuće"

Novim zakonom po mjeri vlasti u RS otpisuju se dugovi partijskih firmi

15.12.2023. 09:38 / Izvor: Oslobođenje
zakon

Rasprava o otpisu 228 miliona KM kamata poreskim dužnicima u Srpskoj dovela je do nove polemike između vlasti i opozicije.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrali su jučer Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja po hitnom postupku, a prethodno je održana rasprava o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o doprinosima.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da se Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja uspostavljaju pravne pretpostavke za efikasniju naplatu poreskih obaveza, kojim bi se olakšao finansijski položaj privrednih društava i poboljšala njihova likvidnost, imajući u vidu trenutnu krizu na globalnom tržištu.

Obrazlažući ovaj prijedlog u Narodnoj skupštini Srpske, Vidovićeva je rekla da se time stvara pravni okvir da se poreskim obveznicima koji imaju neizmirene poreske obaveze dospjele do 31. decembra 2022. izmirenjem cjelokupnog iznosa glavnog duga i troškova postupka prinudne naplate otpišu potraživanja kamata, pod uslovom da se glavni dug izmiri do 1. jula 2024. godine. Boje opozicije po ovoj tački dnevnog reda branio je lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

"Kad pogledate spisak poreskih dužnika, jasno je da su u pitanju privilegovane firme. Košarkaški klub Igokea duguje 1,1 milion KM poreza, pa onda slijedi spisak drugih firmi bliskih vlasti. Republika Srpska će otpisati dugove Gradu Doboju i još će mu dati kredit od pet miliona KM. Jeste li vi vidjeli u kakav su geto Boris Jerinić i Obren Petrović pretvorili Doboj? Kako su srušili čak i zgradu Opštine da bi dali plac, takođe povlašćenom, Petru Ninkoviću da zaradi milione. Imate po pet direktora iz jedne kuće. Gradovi i javna preduzeća koje oni vode propadaju, a njihova lična i porodična imovina cvjeta", kazao je Vukanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti