Inicijativa s fokusom na zdravlje zaposlenika

U 14 zemalja održane dm internacionalne sedmice zdravlja

15.12.2023. 13:01 / Izvor: Akta.ba
dm sedmica zdravlja

Program za 71.600 zaposlenika, donirano 126.600 eura za održive i društveno odgovorne projekte.

Po prvi put u historiji, kompanija dm je sprovela internacionalnu inicijativu za zaposlenike u svih 14 dm zemalja: više od 71.600 dm zaposlenika je u oktobru i novembru uživalo u mogućnosti učešća u predavanjima i benefitima za jačanje fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja u trajanju do 25 dana. 

"Teme su sezale od mjerenja pritiska i šećera u krvi preko tjelovježbi za stajanje i sjedenje pa sve do Dana komplimenata za mnogo pozitivne energije u poslovnoj svakodnevnici. Program je obogaćen sa 68 webinara, 25 razgovora sa stručnjacima i 23 epizode podcasta. Želimo razvijati svijest naših zaposlenika kada je u pitanju važnost i značaj zdravlja; želimo ih inspirisati da razvijaju zdrave navike", izjavila je Emina Mušinović, voditeljica resora Ljudski resursi, IT i prodajne regije.

Izazovom fizičke aktivnosti sakupljena vrijednost donacije u iznosu od 126.500 EUR

Vrhunac Internacionalnih sedmica zdravlja bio je izazov realizovan u svim dm zemljama u periodu od 21. i 22.10, kada su zaposlenici iz cijele Evropi bili pozvani da taj vikend sakupljaju minute  provedene u fizičkoj aktivnosti. 3.652 učesnika zajedno su sakupili 14.556 aktivnih sati. A to se isplatilo, jer su ti sati pretvoreni u novac: Ukupno 126.500 EUR donirano je lokalno za održive ili društveno odgovorne projekte. 

Zajedno za zdraviju budućnost

Internacionalne sedmice zdravlja ispraćene su uz još jednu posebnu aktivnost: Do sredine 12. mjeseca svi zaposlenici mogu predložiti ideje za zdravije zajedništvo. „dm tvornica ideja“ omogućava zaposlenicima dm-a da daju svoj doprinos i budu pokretač promjena na internacionalnom nivou. Žiri kojeg će činiti zaposlenici iz različitih odjela ocjenjivat će prijedloge. Oni prijedlozi, koji dobiju najviše glasova, bit će dalje razvijani i sprovedeni u svim dm zemljama.

dm

dm sedmice zdravlja u Bosni i Hercegovini

Kroz aktivnosti socijalnog zdravlja koje uključuje postojanje i stabilnost odnosa kako zaposlenika u kompaniji tako i sa zajednicom u kojoj poslujemo i djelujemo, 45 zaposlenika dmBiH  učestvovalo je u Aktivnom vikendu - Pokreni se za DOBRU svrhu te su prikupili 239 sati fizičke aktivnosti. Ti sati, kao i u ostalim zemljama, su pretvoreni u donaciju te je u sklopu aktivnosti socijalnog zdravlja dm realizovao donaciju za kompaniju KJP „Sarajevo-Šume“ d.o.o. Njima je uručen sanitarno-stambeni kancelarijski kontejner sa sanitarnim čvorom, ukupne vrijednosti nešto više od 10.000 KM.

"Preduzeće 'Sarajevo Šume' su dugogodišnji poslovni partner naše kompanije, kroz dugi niz godina dm zaposlenici su zajedno s uposlenicima KJP Sarajevo Šume zasadili hiljade mladih sadnica u okolici Sarajeva. Drago nam je što im možemo olakšati svakodnevni rad, posvećen dobrobiti zajednice, i pružiti im prostor u kojem će se moći okrijepiti i skloniti od različitih vremenskih nepogoda" izjavila je Ines Bajrić, menadžerica Ljudskih resursa u dm-u. 

Donirani kontejner će biti smješten u Tarčinu, jednom od dva rasadnika na ovom području u kojima zaposlenici "Sarajevo Šuma" svakodnevno rade. 

"U sklopu radnih aktivnosti KJP 'Sarajevo Šume', bavimo se i proizvodnjom sadnog materijala u dva rasadnika – u sarajevskom naselju Sedrenik i U Tarčinu. Odnovna namjena rasadnika u Tarčinu je proizvodnja sadnog materijala šumskih i ukrasnih vrsta drveća te grmlja i cvijeća, u kapacitetu od 200.000 sadnika. Donirani kontejner će olakšati radne procese našim zaposleicima, s obzirom da će sada imati prostoriju koja će služiti kao zaštita od kiše i hladnog vremena, a imat će i odvojen toalet", izjavio je Kemal Kapetanović iz KJP Sarajevo Šume, prilikom preuzimanja donacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti