Organizator IMTEC

Završena konferencija "Spajamo tehnologiju i obrazovanje"

18.12.2023. 10:16 / Izvor: Akta.ba
imtec

Konferencija "Spajamo tehnologiju i obrazovanje" održana je u četvrtak u Sarajevu.

Konferencija „Spajamo tehnologiju i obrazovanje“ održana je u četvrtak u Sarajevu. Konferenciju je pripremio i realizovao Imtec d.o.o. sa ciljem efikasnog korištenja modernih tehnoloških pomagala u sklopu procesa nastave.

U prepunoj sali hotela Hills održana je panel diskusija na temu „Upotreba digitalnih tehnologija za bolji obrazovni proces“. Naš panel eksperata iz područja obrazovanja i tehnologije diskutovali su o bitnim aspektima primjene digitalnih alata u obrazovanju. Naši panelisti Dr. Sc. Adi Pandžić, Mašinski fakultet UNSA, Prof.dr. Seid Masnica savjetnik ministrice za visoko obrazovanje pri FMON, Damir Ravlić iz Sektora za nauku i tehnologiju pri FMON, Enida Mostić – profesorica gimnazije Muhsin Rizvić iz Kaknja i Jasmin Popaja izvršni direktor IMTEC d.o.o., govorili su o bitnosti tehnologije u obrazovnim ustanovama, te podcrtali kako je važno da profesori i nastavnici koriste tehnologiju koja se nabavi i implementira u obrazovni proces.

Prisutni predstavnici vladinog sektora, nevladinih organizacija, direktori obrazovnih ustanova, profesori i nastavnici nakon inspirativnog panela imali su priliku da prisustvuju na dva demo časa koja su prezentirala upotrebu tehnologije u obrazovnom procesu.

Profesorica Maja Omerhodžić je uz upotrebu SMART interaktivnog displeja i platforme za lakše učenje jezika ROBOTEL-SmartClass održala čas engleskog jezika i na praktičan način prikazala kako tehnologija pomaže i olakšava proces učenja stranih jezika. Konferencijska dvorana pretvorena je u jezičku labaratoriju, a učesnici ovog edukativnog događaja uzeli su aktivno učešće u času engleskog jezika.

„Primjena IT tehnologija u nastavi ima višestruke prednosti. Poboljšava proces učenja, omogućava pristup mnogim informacija, podstiče interaktivnost učenika i prilagođava nastavu različitim potrebama. Nastavu čini dinamičnijom, a kod učenika podstiče kritičko razmišljanje i priprema učenike za zahtjeve digitalnog društva, igrajući ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti obrazovanja. Zbog svega ovoga ovakve konferencije su nam izuzetno bitne i trebalo bi da ih bude mnogo više. Prije svega, pružaju nam platformu za razvoj ideja i iskustava, a istovremeno nas spajaju sa stručnjacima iz oblasti tehnologije i obrazovnim institucijama da zajedno razmatramo nove trendove, inovacije, mogućnosti i izazove u implementaciji digitalnih alata u obrazovanju.“, izjavila je Maja Omerhodžić

Drugi demo čas iz fizike vodila je profesorica Enida Mostić koja je koristila SMART interaktivni displej, steam, Class VR naočale i 3D printer, te nas na taj način uvela u svijet nauke i tehnologije. Na izuzetno interaktivan i zanimljiv način svi prisutni su imali priliku da osvježe svoje znanje iz fizike i urade test koji je bio pripremljen za ovaj edukativni događaj.

"Nove generacije učenika zahtijevaju nove načine podučavanja. Nastavni kadar je „primoran“ ići u korak sa vremenom i educirati se o novim tehnologijama, te primjenama istih u nastavnom procesu. Nove tehnologije u mnogome mogu pomoći nastavnicima da učine svoje časove dinamičnijima, zabavnijim i svrsishodnijim. Mnoštvo je resursa koji su danas dostupni iz svih nastavnih predmeta koje možemo iskoristiti i pokušati animirati učenike i motivirati za rad i učenje. Konferencija „Spajamo ljude i obrazovanje“ je obezbijedila nastavnicima da se osjećaju kao djeca u prodavnici igračaka. Sigurna sam da je svaki nastavnik ponaosob, uključujući i mene, poželio da ima sve te tehnološke resurse u svojoj učionici."

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti