za oko 9.000 zaposlenih

Pivić: Naknada za budžetske korisnike 350 KM

21.12.2023. 10:46 / Izvor: Fena
VLADA ZDK

Vlada ZDK donijela je odluku o isplati naknade u iznosu od 350 KM za oko 9.000 zaposlenih koji primaju plaću iz budžeta ovog kanton.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o isplati naknade u iznosu od 350 KM za oko 9.000 zaposlenih koji primaju plaću iz budžeta ovog kantona, a kojom su obuhvaćeni i zaposleni u ustanovama kulture te JU Dom penzionera sa stacionarom ZDK i JU Centar za djecu s poteškoćama u razvoju ZDK-a.

Osnivači ustanova kulture su lokalne zajednice, ali plaće za zaposlenike i tih ustanova osiguravaju se iz budžeta tog kantona.

Premijer Nezir Pivić istakao je da su aktivnosti na donošenju odluke o isplati ove naknade pokrenuli po preuzimanja dužnosti, a s namjerom da se ublaže posljedice inflacije i rast troškova života. Vlada će za ovu namjenu izdvojiti oko 3.000.000 KM.

"Donijeli smo konačnu odluku, koju smo već ranije najavili, o novčanoj naknadi u iznosu od 350 KM svim uposlenicima. Također, donesena je odluka o pomoći intervenirajućeg karaktera koja se odnosi na sve ratne vojne invalide, korisnike egzistencijalne naknade koji primaju ličnu invalidninu, u iznosu od 100 KM. Donesene su i određene odluke koje se odnose na poticaj poljoprivredi u iznosu od 1.040.000 KM", kazao je premijer Pivić.

Izrazio je i očekivanje da će na sutrašnjoj sjednici Skupštine ZDK biti usvojen i kantonalni budžet za 2024. godinu.

"U zakonski predviđenom roku za amandmane nije stigao niti jedan amandaman od strane zastupnika Skupštine. Tako da očekujemo veliku podršku budžetu ZDK-a i to je dokaz da je Vlada ZDK kvalitetno pripremila budžet", istakao je Pivić.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica naglasio je kako će jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM dobiti korisnici kantonalne egzistencijalne naknade i RVI koji primaju ličnu invalidninu.

"Ministarstvo za boračka pitanja odlučilo se na ovaj korak zbog otežane ekonomske situacije i zbog povećanja potrošačkih cijena. Jednokratna novčana pomoć bit će isplaćena za ukupno 8.468 korisnika", kazao je ministar Sirovica, koji najavljuje nastavak aktivnosti na poboljšanju uslova života boračke populacije.

Prije svega to će biti omogućeno, kako je naveo, kroz donošenje novog Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica.

"Ministarstvo aktivno radi na iznalaženju načina za povećanje kantonalne egzistencijalne naknade i nadam se da ćemo to učiniti već početkom naredne godine. Naknada trenutno iznosi 5 KM za svaki mjesec boravka u oružanim snagama BiH tokom rata", kazao je Sirovica.

Ministar poljoprivrede ZDK Jasmin Čajić napomenuo je kako su od 1.040.000 KM za podršku poljoprivrednim proizvođačima na području tog kantona, 152.000 KM izdvojene za podršku uzgajivačima koka-nosilja.

"Izdvojili smo 2,5 KM po komadu pa imamo povećanje tog iznosa od naše projekcije od početka godine za 1 KM. Izdvojili smo 80.000 KM za otkupljivače i prerađivače pilećeg mesa; 195.000 KM za otkupljivače i prerađivače mlijeka, što znači da smo izdvojili 0,3 KM po litru. Također, i to smo uspjeli podići za 0,1 KM po litru u odnosu na iste projekcije. Najveći iznos, oko 614.000 KM, izdvojili smo za proizvodnju maline, kupine, aronije i borovnice, što znači da smo izdvojili 0,60 KM po kilogramu", kazao je Čajić.

Današnjim odlukama privedena je kraju realizacija Programa poticajnih poljoprivrednih mjera.

"Mislim da ćemo na sljedećoj sjednici Vlade ZDK imati pripremljene odluke i zaključke, kojima ćemo u potpunosti implementirati naš program za ovu godinu", najavio je Čajić.

Program poticaja za ovu godinu iznosio je 5.500.000 KM, a neiskorišteno će ostati oko 200.000 do 300.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti