JAČANJE KAPACITETA ZA UPRAVLJANJE MIGRACIJAMA

U Ministarstvu sigurnosti nepopunjeno 929 radnih mjesta

21.12.2023. 11:43 / Izvor: Akta.ba
vm

U ovom periodu ukupno 929 radnih mjesta je bilo nepopunjeno, najviše u Graničnoj policiji BiH, njih 601, i SIPA-i 225 radnih mjesta.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o kadrovskom popunjavanju i osiguranju materijalno-tehničkih sredstava u sektorima i upravnim organizacijama Ministarstva sigurnosti nadležnim za oblast migracija, koja će biti dostvaljena Predsjedištvu koje je i zatražilo njenu pripremu.

Informacija naglašava važnost sistemskog jačanja materijalnih i ljudskih kapaciteta u tijelima za upravljanje migracijama i azilom u BiH, uz potrebu intenziviranja aktivnosti za potpuno preuzimanje upravljanja migracijama u skladu s usvojenim strateškim ciljevima u području migracija i azila i dokumentima Evropske komisije.

Pravovremeno planiranje adekvatnih budžetskih sredstava, brže zapošljavanje i popunjavanje nedostajućih sistematiziranih radnih mjesta, kao i usvajanje izmjena postojećih pravilnika o unutrašnjoj organizaciji radi osiguranja dodatnih kadrovskih kapaciteta, neke su od mjera koje je potrebno realizirati u narednom periodu.   

Prema Informaciji, institucije i agencije u ovoj oblasti godinama rade u uvjetima nedovoljne kadrovske popunjenosti, nedostatka materijalno-tehničkih sredstava, sporog priljeva novog kadra i ograničenih budžetskih sredstava.

U Ministarstvu sigurnosti - sektorima za imigraciju i azil, Graničnoj policiji BiH, Službi za poslove sa strancima i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) sistematizirano je ukupno 3.949 radnih mjesta, a do 30. 6. 2023. godine je bilo popunjeno njih 3020.

U ovom periodu ukupno 929 radnih mjesta je bilo nepopunjeno, najviše u Graničnoj policiji BiH, njih 601, i SIPA-i 225 radnih mjesta.     

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti