Konkurentske cijene

Neumski hoteli rasprodani za doček Nove godine

25.12.2023. 11:20 / Izvor: Fena
neum

Neum će u vrijeme novogodišnjih praznika ugostiti više od dvije hiljade turista, a slobodnih mjesta u tamošnjim hotelima više nema.

Neum će u vrijeme novogodišnjih praznika ugostiti više od dvije hiljade turista, a slobodnih mjesta u tamošnjim hotelima više nema.

"Oni koji su odlučili otvoriti hotele u ovom razdoblju popunili su svoje kapacitete. Imat ćemo četiri hotela otvorena i zajedno s još nekoliko manjih, obiteljskih hotela imat ćemo negdje oko 2.000 gostiju što je pristojan broj s obzirom da nismo imali običaj raditi u vrijeme Nove godine." kazao je u razgovoru za Fenu potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić.

Zanimljivo je da će Novu godinu u jedinom bh. gradu na moru dočekati mahom strani turisti.

"Devedeset posto su to gosti koji dolaze izvana, Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Poljaci.",kazao je Krešić.

Jedan od razloga zašto su izabrali upravo Neum su konkurentne cijene.

Cijena aranžmana u nekom od neumskih ugostiteljskih objekata u Silvestarskoj večeri je od 100 do 150 maraka s uključenom hranom i pićem, dok je cijena polupansiona u neumskim hotelima od 80 do 140 maraka po osobi.

Krešić se osvrnuo i na turističke rezultate ostvarene u 2023. godini, kazavši kako su turistički djelatnici više nego zadovoljni.

"Sezona je bila odlična. Imali smo fizički rast broja noćenja od nekih 5 do 10 posto, ovisno od hotela do hotela, a rast prihoda bio je još veći. Već smo u pripremama za novu sezonu, booking je dobar, najave su dobre i nadamo se i očekujemo jako dobru i uspješnu 2024. godinu.", istakao je.

Cijene aranžmana u sljedećoj godini bit će na razini ovogodišnjih.

"Nemamo puno prostora za rast, možda eventualno za 5-6 posto kako bismo pratili inflaciju.", ocijenio je Krešić.

Problem s kojim će se neumski hotelijeri boriti ne samo sljedeće godine nego i dalje u budućnosti, je nedostatak radne snage.

"Radnika jednostavno nema. Svi se borimo kako znamo i umijemo. Ono što će 2024. godina donijeti je to da ćemo vjerojatno morati uvoziti radnu snagu jer domaćih radnika nema.". kazao je Krešić.

Kada je u pitanju visina plaća u Nemu, Krešić kaže kako se u hotelijerstvu one na razini prosječne prosječnu plaću u Federaciji BiH i više.

"Mislim da su to pristojne i dobre plaće. Mi raspisujemo natječaje na koje se nitko ne javlja. Imamo stalnu radnu snagu što je dobra okosnica, ali sezonaca jednostavno nema i prisiljeni smo uvoziti radnu snagu", kazao je na kraju razgovora potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti