Zdravstvene ustanove moraju pacijente da primaju bez elektronske kartice

02.01.2024. 08:14 / Izvor: Akta.ba
ZDRAVSTVO

Nakon sofisticiranog hakerskog napada na Integrisani zdravsteni informacioni sistem.

Nakon sofisticiranog hakerskog napada na Integrisani zdravsteni informacioni sistem, svi medicinski i lični podaci građana su sačuvani i bezbjedni, zahvaljujući pravovremenoj i brzoj reakciji stručnih službi Fonda zdravstvenog osiguranja koji danonoćno rade na ponovnom uspostavljanju sistema, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS).

"Budući da se radi o međunarodnoj  organizovanoj hakerskoj akciji o čemu MUP RS vodi istragu, Fond planira da u narednim danima sazove sjednicu Nadzornog odbora IZIS i pozove sve nadležne institucije da zajednički donesemo odluku o narednim koracima vezanim za ovaj hakerski napad", navode iz FZO RS.

Također, Fond obavještava zdravstvene ustanove da pacijente primaju bez elektronske kartice i da će Fond u narednim danima finasirati zdravstvenu zaštitu za sve građane, osigurane i neosigurane o čemu će posebnom instrukcijom obavijestiti i zdravstvene ustanove.

Podsjećamo da je u skladu sa odlukom Fonda zdravstvenog osiguranja, od jučer u Republici Srpskoj trebalo da bude obavezna primjena elektronske zdravstvene kartice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti