Osnaživanje žena

Plastenike dobilo 20 domaćica u Stanarima

03.01.2024. 08:54 / Izvor: Agroklub
Plastenici

Foto: Slobodan Živanić

Ukupno 20 domaćica s područja općine Stanari dobilo je plastenike zahvaljujući projektu socio-ekonomskog osnaživanja žena.

Ukupno 20 domaćica s područja općine Stanari dobilo je plastenike zahvaljujući projektu socio-ekonomskog osnaživanja žena, koje je realiziralo Udruženje "Poljoprivrednik". Riječ je o plastenicima površine 50 kvadratnih metara sa pratećom opremom. 

"Projekat smo realizovali sredstvima Udruženja u iznosu od 50 procenata, 10 procenata Agencija za razvoj i sami korisnici 40 procenata od ukupnog  iznosa", kaže Mihajlo Gavrić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Poljoprivrednik"  iz Stanara.

Ukupna vrijednost projekta je 49.800 KM, a na ovom ulaganju se ne planiraju zaustaviti.

"Za sve naše korisnike na proljeće planiramo nabaviti sadnice za krastavac, zelenu salatu, paradajz i papriku", navodi ovaj proizvođač iz Stanara dodavši kako će biti organizirana i obuka za sve koji su zaintersovani kako bi naučili i savladali tehniku plasteničke proizvodnje.

CIlj osnažiti žene na selu

Cilj projekta, koji se realizuje na području ove lokalne zajednice je ekonomski osnažiti žene. "Mi ćemo uraditi da to bude zaista tako, jer ćemo pronaći mogućnost da svoje proizvode plasiraju kroz zajednički nastup na tržištu, kao prepoznatljiv, ali i zdrav proizvod", precizira Gavrić.

Plan je da i 2024. godini nastave sa sličnim aktivnostima. Udruženje, kako je naveo naš sagovornik, planira da ove godine zaposli jedno lice, koje bi se više posvetilo svim članovima, a isto će imati obezbijeđenu platu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti