Poljoprivrednici u BiH zatrpani viškom mesa, mlijeka i krompira

12.10.2020. 08:23 / Izvor: Nezavisne novine
Poljoprivrednici u BiH zatrpani viškom mesa, mlijeka i krompira

Dok se gomilaju viškovi mesa, mlijeka, krompira i drugog povrća, poljoprivrednici u oba entiteta u BiH tvrde da je jedina prava mjera uvođenje prelevmana i smanjivanje uvoza ove robe u BiH.

Dok se gomilaju viškovi mesa, mlijeka, krompira i drugog povrća, poljoprivrednici u oba entiteta u BiH tvrde da problem ne mogu riješiti ni podsticaji entitetskih vlada koji su im dosta pomogli, ali je jedina prava mjera uvođenje prelevmana i smanjivanje uvoza ove robe u BiH.

Vlada Federacije BiH odlučila je da iz programa pomoći privredi, a usljed pandemije virusa korona izdvoji 10 miliona KM za poljoprivredu.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je prije nekoliko dana da je dosta toga posijano i uzgojeno i da to sada treba i prodati.

Kada je u pitanju Republika Srpska, iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske za "Nezavisne" su istakli da ovo ministarstvo već ima podsticaje za proizvodnju.

"U vezi s mesom i povrćem, za koje su proizvodači iskazali višak proizvodnje, organizovan je vanredni interventni otkup, za šta je izdvojeno dodatnih pet miliona KM iz Kompenzacionog fonda", kazao je Aleksandar Macanović, portparol ovog ministarstva.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, za "Nezavisne" konstatuje da je Vlada FBiH napravila odličan potez izdvajanjem 10 miliona KM za poljoprivredu i da će to umnogome pomoći agrar, ali i stočarstvo.

Ističe da se ova pomoć Vlade FBiH odnosi direktno na ljude koji se bave izvozom.

"Znamo da imamo viška mlijeka i mesa, koje se teško plasira, kao i krompira i drugog povrća. Treba sad sve sumirati da vidimo čega sve ima još viška kako bi se ta roba napravila konkurentnom i mogla lakše plasirati na inostranom tržištu", kazao je Bićo i dodao da će pomoć Vlade FBiH biti od koristi upravo kod stvaranja konkurentnosti proizvoda koji budu išli u izvoz.

Ističe da u FBiH otkup ide nesmetano, ali problem nastaje kad se roba nađe kod otkupljivača.

"Kod njih se roba gomila, potrošnja pada, a robu je teško prodati. Nama najviše smeta uvoz. Sve bi se ovdje moglo plasirati, ali zbog sporazuma koje država ima, nemoguće je zaustaviti uvoz", kaže Bićo.

Jedan od uzorka pojave viškova je i porast proizvodnje, a kako ističe Bićo, poljoprivrednicima u plasmanu ne pomaže ni to što je pala cijena pojedinih proizvoda, poput krompira, mesa ili mlijeka.

I Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske, potvrđuje da ima viškova.

Vlada RS je, kako kaže, za povrće izdvojila dva miliona KM te se povrtari još ne bune, iako imaju viškova.

"Kada je u pitanju meso, situacija je izuzetno teška, Vlada je dala pet miliona KM za otkup mesa, što je iskoristilo pet većih proizvođača. Seljaci su nezadovoljni, a problem neprodanih bikova koji su prerasli i dalje postoji. I svi proizvođači mlijeka su u problemima. Stoga poljoprivrednici smatraju da bi prava mjera bila uvođenje prelevmana i carina, što bi bio spas za poljoprivredu u RS. Od pet miliona KM mi nismo vidjeli konkretnu korist, nego smo ostali na istom ili nam je čak gore nego što je to bilo u januaru, kad je bio prvi otkup bikova", kaže Usorac.

Tvrdi da na nivou BiH ima 20 miliona litara viška mlijeka. Tržište to, po svemu sudeći, ne može amortizovati, a cijena mlijeka pada. Zbog svega, proizvođači su veoma nezadovoljni.

"Pala je kupovna moć građana, a uvoz je ostao i to diktira cijenu, a države iz kojih se uvozi proizvođačima daju podsticaje", kaže Usorac.

Dodaje da se uvozi i jeftino meso.

"Oni koji su uvozili meso, u prvih šest mjeseci zaradili su 50 miliona KM", tvrdi Uosorac.

Pojašnjava da je problem i u višku krompira i kukuruza. Neke države u EU su, kako ističe, ograničile uvoz ovih namirnica, te bi isto trebalo da uradi i BiH, jer joj to, kako kaže Usorac, Sporazum o slobodnoj trgovini omogućava u jednom dijelu.

"Seljaci su posijali mnogo krompira, entitetske vlade su ih nagovorile, dale podsticaje... Sad taj krompir leži. Više niko neće htjeti da sije krompir", konstatuje Usorac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti