Nedostatak radnika i moguća otpuštanja u BiH obilježit će 2024.

04.01.2024. 08:14 / Izvor: Bloombergadria.com
BiH

Mnoge kompanije zbog enormnih cijena energenata raspituju se o mogućem preseljenju proizvodnih pogona na naše tržište.

Tržište rada u Bosni i Hercegovini u 2023. obilježili su odliv radne snage i povećan broj stranih radnika.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 346.051, dok je broj zaposlenih iznosio 853.264.

Također, u 2023. je smanjen broj oglasa za posao, što predstavlja preokret u odnosu na prethodne dvije godine, kada je potražnja za radnicima bila u velikom porastu.

Prognoze za narednu godinu nisu optimistične, nju će, prema riječima Dominika Raškaja, stručnjaka portala Bolji Posao, obilježiti nedostatak radne snage, ali i moguća otpuštanja u pojedinim sektorima, koja će biti uzrokovana mogućom recesijom u zemljama Evropske unije.

Nova otpuštanja

"Za nova otpuštanja uvjete već imamo. Naime, ove godine došlo je do pada potražnje za građevinskim projektantima i inženjerima, te je uz to zatvoreno i do nekoliko tisuća građevinskih tvrtki u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj, što je svakako naznaka da će 2024. doći prvo do velikog pada potražnje za građevinskim radnicima, a onda i do vjerovatno otpuštanja određenog broja radnika, prije svega onih iz trećih zemalja", ističe Raškaj.

Pojašnjava da će se naprimjer u Njemačkoj spašavati prije svega radna snaga matične zemlje, dakle državljani Njemačke, s obzirom na to da će sama država, ako bude donijela set mjera pomoći takvim kompanijama uvjetovati zadržavanje radnih mjesta Nijemaca.

I u ovoj godini su zabilježena otpuštanja zbog pada broja narudžbi.

Kompanija Alma Ras je krajem augusta ugasila pogon u Bosanskom Petrovcu, čime su 52 uposlenika ostala bez posla.

Razlog je smanjena potražnja za njihovim proizvodima. Ista situacija je bila i s kompanijom Prevent. 

Također, u ovoj godini je zabilježen pad izvoza u drvnoj i metalskoj industriji, što dovodi u pitanje opstanak radnih mjesta. 

Ono što je novina, a što će obilježiti 2024. godinu, jeste da radnicima neće više biti primamljiva Njemačka kako zbog loše ekonomske situacije tako i zbog povećane inflacije, što svakako mijenja standard života.

"Broj određenih radnika se već tokom ove godine vraćao iz zapadnih zemalja, a mi očekujemo da će naredne godine taj postotak biti veći za oko 20 posto", dodaje Raškaj.

Stagnacija se i dalje očekuje u IT industriji, no potražnja za radnicima u turističkom i ugostiteljskom sektoru, ali i uslužnim djelatnostima kao što su trgovci, skladištari te u sektoru transporta će se nastaviti.

"Definitivno najveće probleme možemo očekivati u uslužnim djelatnostima, ugostiteljstvu i cijelom turističkom segmentu s obzirom na to da su tu primanja još nedovoljno primamljiva za veći pronalazak radnika", ističe Raškaj, te dodaje: "Iskreno se nadam da će država donijeti određeni set mjera za najugroženije tvrtke, u vidu subvencija električne energije i naftnih derivata, kako bi se napravio prostor za povećanje plata".

"Svakako ono što radnici očekuju jeste rast plata, više slobodnog vremena, ali i neradna nedjelja, koja se definitivno mora uvesti kako bi se zadržala postojeća radna snaga, jer dosta informacija koje mi prikupljamo govore nam da građani ne odlaze danas u velikom broju zbog plata, nego zbog radnih vikenda i manjka slobodnog vremena", kaže. 

Raškaj naglašava da se BiH i region nalaze boljem položaju od većine EU zemalja s obzirom na i dalje prihvatljive cijene energenata i naftnih derivata, te smo i dalje primamljivo tržište za ulaganje u nove proizvodne pogone.

Mnoge kompanije upravo zbog enormnih cijena energenata raspituju se o mogućem preseljenju proizvodnih pogona upravo na naše tržište, a ono što je dodatno primamljivo za takve investitore je upravo kvalitetna radna snaga koja se nalazi upravo u našem regionu.

"Potrebno je samo da još naše političke strukture na svim nivoima vlasti prepucavanje ostave po strani te pametno iskoriste situaciju neutralnog igrača. I svakako, onaj ko želi da radi i trudi se, dobro plaćen i kvalitetan posao može pronaći i u BiH'', zaključuje Raškaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti