Imaju rješenje

Obustava isporuke uglja iz RMU Banovići neće ugroziti rad EP BiH

05.01.2024. 11:02 / Izvor: Faktor
te tuzla

RMU Banovići trenutno je obustavio isporuku uglja za TE Tuzla jer još nije potpisan ugovor za isporuku u 2024. godini.

Nakon što je Rudnik mrkog uglja (RMU) Banovići obustavio isporuku uglja Termoelektrani Tuzla, kao razlog je navedena niska cijena koju je ponudila Elektroprivreda Bosne i Hercegove, portal Faktor je kontaktirao ovu javnu kompaniju.

– RMU Banovići trenutno je obustavio isporuku uglja za TE Tuzla jer još nije potpisan ugovor za isporuku u 2024. godini. Očekujemo da RMU Banovići danas dostavi ponudu u skladu sa zahtjevom za ponudu, a koja bi bila osnov za dalje aktivnosti oko zaključenja ugovora.

Potpisivanje ugovora sa RMU Banovići zavisi isključivo od menadžmenta Rudnika, odnosno od činjenice da li će prihvatiti prijedlog ugovora kojim su definisane cijene uglja u skladu s odlukom Vlade FBiH o davanju saglasnosti na cijene uglja za termoelektrane – kazali su u EPBiH za Faktor.

Šta prestanak isporuke uglja znači za elektroenergetski sistem u FBiH za koji je nadležna EBiH? Ukoliko ne bude dogovora s RMU Banovići, koji nije dio Koncerna EPBiH, gdje će ova javna kompanija nabavljati ugalj za TE Tuzla?

– Ugalj kvaliteta mrki ugalj MII koji uglavnom isporučuje RMU Banovići služi za proizvodnju električne energije na Bloku 6 u TE Tuzla. Trenutne zalihe uglja za ovaj blok su više od 150.000 tona i za sada rad postrojenja nije ugrožen. Ugalj ovoga kvaliteta isporučuje i RMU Đurđevik, i ukoliko prekid isporuke iz RMU Banovići bude nastavljen, isporuka iz RMU Đurđevik bit će intenzivirana.

Uz isporuke mrkog uglja kvaliteta MII, RMU Banovići isporučuju i mrki ugalj kvaliteta MI koji se miješa s lignitom i kao mješavina spaljuje u blokovima 4 i 5. S obzirom na količine lignita kojim raspolažemo i koje se dopremaju u TE Tuzla, smatramo da obustava isporuke i uglja MI iz Banovića neće ugroziti rad TE Tuzla – istakli su iz ovog javnog preduzeća..

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti