Suspendovani direktor

Sud BiH nepravosnažnom presudom oslobodio Dragana Šojića

05.01.2024. 13:42 / Izvor: Fena
sud

Dragan Šojić, suspendovani direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Sud Bosne i Hercegovine je nepravosnažnom presudom oslobodio Dragana Šojića, suspendovanog direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

U saopćenju Suda navodi se da je Šojić oslobođen optužbe, jer krivično djelo za koje se optuženi teretio zakonom nije propisano kao krivično djelo.

Nadalje, Sud je za pojedine radnje iz optužnice optužbu odbio, jer postoje okolnosti koje isključuju krivično gonjenje.

Istovremeno, prema optuženom Draganu Šojiću ukinuta je ranije određena mjera zabrane putovanja iz člana 126. stav 2. ZKPBiH.

Optužnicom Tužilaštva BiH, Dragan Šojić se između ostalog teretio da je, u svojstvu službenog lica, obavljajući poslove direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, kao i poslove zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, prekoračio granice svog službenog ovlaštenja, a koja se odnose na korištenje službenih vozila te da je iskoristio službena ovlaštenja na način da je potpisao evidenciju o prisustvu na poslu tzv. šiht listu i to: 2019.godine, za mjesece februar, juni, juli, septembar, oktobar i novembar, zatim 2020. godine, za mjesece mart, juni, septembar i oktobar, te 2021.godine, za mjesece maj, oktobar i novembar, kao i 2022.godine, za mjesece januar, februar i mart.

Pa je tako, iako svjestan da upisani podaci o njegovom prisustvu na poslu nisu tačni, a na osnovu kojih evidencija je vršen obračun plata i toplog obroka, pribavio za sebe imovinsku korist u iznosu od 15.563,58 KM, te za isti iznos oštetio budžet Bosne i Hercegovine, kojim radnjama bi optuženi počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti