Emisija nije emitovana

Nacional: N1 BiH cenzurisao vlastitu istraživačku emisiju o Draganu Čoviću

06.01.2024. 09:51 / Izvor: Mediacentar Sarajevo
n1

Hrvatski list Nacional objavio je tekst u kome se navodi da je bosanskohercegovačka podružnica televizije N1 podlegla autocenzuri.

Hrvatski list Nacional objavio je tekst u kome se navodi da je bosanskohercegovačka podružnica televizije N1 podlegla autocenzuri i nije emitovala već snimljenu istraživačku emisiju o predsjedniku stranke Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Draganu Čoviću.

Dijelove teksta Nacionala danas su prenijeli drugi mediji, uključujući Istraga.ba i Bljesak.info.

U tekstu se navodi da je glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić u augustu dao izjavu bh. redakciji N1 televizije za emisiju o Draganu Čoviću, ali da emisija nije objavljena ni tri mjeseca nakon predviđenog emitovanja u septembru.

Autor serijala i emisije Boris Brezo je potvrdio Nacionalu da je emisija snimljena, ali da nije emitovana, ali je odbio iznijeti pojedinosti slučaja.

Autor emisije i reporter N1 BiH Boris Brezo potvrdio je za Mediacentar Sarajevo da je dao otkaz, ne navodeći razloge te odluke.

Nacional navodi da je protekle sedmice razgovarao s više izvora s televizije N1 BiH koji su govorili o snimljenoj emisiji u kojoj su analizirane pravosudne, političke i moralne kontroverze te politička moć predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića.

List piše da, prema riječima njihovih sagovornika, emisija nije bila istraživačka u doslovnom smislu, već sažeti, pregledan i informativan prikaz poznatih, ali rjeđe spominjanih detalja Čovićeve političke karijere.

Nacional je direktora televizije N1 Amira Zukića pitao za objašnjenje zašto emisija nije objavljena, a njegov odgovor je glasio da je "uredničko vijeće procijenilo da novinarsko istraživanje za tu konkretnu emisiju nije zadovoljilo profesionalne standarde N1 BiH i uredničke kriterije koje slijede".

Nacional dalje navodi da je tražio da Zukić objasni ko je, imenom i prezimenom, u “uredničkom vijeću” N1 BiH, ali da list nije dobio odgovor. 

"U produkciji emisije o Čoviću nismo uspjeli dobiti dokaze kojima bismo ispoštovali vlastite uredničke kriterije. Odlučeno je da ne objavljujemo sadržaj koji bi mogao nanijeti štetu reputaciji N1 BiH i izložiti nas riziku sudskog procesa. O Čoviću, kao i ostalim bh. političkim liderima, objavili smo bezbroj priloga i emisija, ali samo kad smo bili sigurni da govorimo istinu", kazao je Zukić za Nacional.

List je razgovarao sa nekoliko sagovornika N1 BiH koji su dali intervjue za emisiju i koji su za Nacional potvrdili da emisija nije nikad emitovana. U tekstu su iznesena i nagađanja u vezi sa mogućim razlozima neobjavljivanja emisije.

Jedna od njih, kako se navodi u tekstu Nacionala, jeste da emisija nije objavljena jer uprava United Media nije htjela riskirati ugovor s mobilnim operaterom HT Eronet, koji je, kako piše Nacional, pod uticajem Čovića.

Zukić je na upit o ovim nagađajima Nacionalu odgovorio da je N1 informativni medij koji se ne bavi ugovorima s telekom operaterima, a iz HT Eroneta da se nikad nisu miješali u uređivačke politike jednog medija. 

Zukić je za Mediacentar rekao da nema šta reći za pisanje Nacionala "dok se ne saznaju svi detalji ove manipulacije".

Emisija o Čoviću je snimljena u okviru istraživačkog serijala televizije N1 "Ispod površine", a prethodne emisije tog serijala su bile o predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku ili smijenjenom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti