uskoro pokretanje visoke peći

Danas potpisivanje kolektivnog ugovora za kompaniju AMZ

08.01.2024. 10:47 / Izvor: Fena
amz

Novim kolektivnim ugovorom dogovorena je isplata "bajramaluka", odnosno naknade za vjerski praznik u novcu i u iznosu od 100 KM.

Novi kolektivni ugovor za kompaniju ArcelorMittal Zenica za kojeg su uslovi, uz posredovanje Vlade Federacije BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH s poslodavcem dogovoreni još polovinom prošlog mjeseca, bit će potpisan tokom dana - potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata AMZ-a Rašid Fetić.

Dogovorom u Vladi FBiH, kojeg je istog dana, 15. decembra privatila i Skupština SSAMZ-a, prekinut je i generalni štrajk te protesti ispred zgrade kompanije zbog umanjenja novembarske plaće za radnike koji su bili u štrajku.

"Sinoć smo imali razgovor i kolektivni ugovor ćemo najvjerovatnije danas potpisati oko 15 sati. Svim radnicima će uz decembarsku plaću, a koja će biti isplaćena 10. januara, biti isplaćen i dogovoreni bonus od 2.520 KM, kao i uvećana nakanada za topli obrok u iznosu od 7,5 KM po danu. Topli obrok će biti obračunat retroaktivno od 1. juna ove godine, što znači da će svaki radnik dobiti dodatnih 300 do 400 KM", najavio je Fetić.

Mada zvanično neće biti uvećana plaća novim kolektivnim ugovorom koji će vrijediti do kraja ove godine, Fetić ističe kako je “prezadovoljan raspletom i dogovorom”, odnosno jednokratnom isplatom bonusa u iznosu od 2.520 KM te uvećanjem novčanog dijela naknade za topli obrok sa pet na sedam KM.

Novim kolektivnim ugovorom dogovorena je isplata "bajramaluka", odnosno naknade za vjerski praznik u novcu i u iznosu od 100 KM, dok će regres za prošlu godinu biti isplaćen u maju, uz aprilsku plaću (50 posto prosječne mjesečne plaće svih radnika u 2023.). Dogovoren je i bonus, varijabilna plaća za 2024. godinu, u skladu s varijabilnom šemom kompanije, ako kompanija bude poslovala pozitivno.

Danas ili sutra, najavljuje Fetić, u rad bi trebala biti puštena i Visoka peć koja je zaustavljena u noći s 10./11. novembar.

"Preksinoć je u rad puštena Aglomeracija, a ako sve bude išlo prema planu, danas ili sutra bi trebala početi raditi i Visoka peć, koja nije radila protekla dva mjeseca. Pripreme se zasad odvijaju prema planu, ali treba biti oprezan kako ne bi bilo nekih neželjenih posljedica zbog dužeg stajanja. Čim proradi Visoka peć, odmah će u pogon biti puštene i Valjaonica i Čeličana, ali to je lakši dio posla. Valjaonica je zaustavljena i prije Visoke peći, 2. novembra", podsjeća Fetić.

Ponovnim pokretanjem proizvodnje u zeničkom ArcelorMittalu, stiču se uslovi za obnovu iskopa željezne rude u prijedorskim rudnicima ove kompanije, kao i veći angažman Željeznica Republike Srpske te Željeznica Federacije BiH, koje ostvaruju značajne prihode od usluga koje pružaju za zenički i prijedorski AMZ.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti