Ocjenjivanje mladih vina

Loša godina za broćanske vinare

08.01.2024. 12:28 / Izvor: Fena
Vino

U organizaciji župe sv. Blaža – Gradnići i pod pokroviteljstvom Općine Čitluk, proteklog vikenda održano je ocjenjivanje i kušanje mladih vina.

U organizaciji župe sv. Blaža – Gradnići i pod pokroviteljstvom Općine Čitluk, proteklog vikenda održano je ocjenjivanje i kušanje mladih vina. Enolozi Tihomir Prusina, Marina Tomić i Josip Martinović ocjenjivali su 62 vina, 36 bijelih i 26 crnih, a kao i ranijih godina na ocjenjivanje su pristigla vina iz cijele župe Gradnići, kao i iz ostalih broćanskih župa, te vino iz Stoca, priopćili su organizatori.

"Prva su na kušanju bila bijela vina i moram reći da nismo zadovoljni, čast izuzecima. S druge strane ugodno nas je iznenadila kvaliteta crnih vina ove godine", kazao je Tihomir Prusina.

Dodao je kako je, generalno, prošla godina bila loša za vinare.

"Prošlogodišnja berba je bila uglavnom loša, jako loša u većini vinograda na području Brotnja i šire, no nadam se da ćemo naredne godine sve to popraviti, uz Božju pomoć. Trebate na vrijeme orezati lozu i izvršiti dva zimska prskanja zbog bolesti koja je bila protekle godine", dodao je Prusina.

Stručni žiri složio se kao su na ovogodišnjem kušanju nešto kvalitetnija bila crna vina te su u ovoj kategoriji 22 vina osvojila zlatnu plaketu, dok je u kategoriji bijelih vina 15 uzoraka osvojilo dovoljan broj bodova za zlatnu plaketu.

U samom vrhu vina su bila jako izjednačeno, što je zahtijevala dodatna kušanja, ali žiri se na kraju složio oko ovogodišnjih pobjednika.

Prvo mjesto u kategoriji bijelih vina osvojio je Jozo Sušac, drugo mjesto Marijan Dugandžić, a treće Berislav Paponja.

U kategoriji crnih vina najboljim je ocijenjeno vino Damira Pehara, drugo mjesto osvojio je Marko Kvesić, dok je trećeplasirano bilo vino Ivana Pehara Iće.

Plakete vlasnicima tri najbolje ocijenjena vina u obje kategorije, kao i zlatne plakete, uručio je fra Nikola Rosanćić, župnik župe sv. Blaža Gradnići.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti