KO JE NAPUHIVAO CIJENE

Helez najavio krivične prijave zbog javnih nabavki u Ministarstvu odbrane BiH

08.01.2024. 14:38 / Izvor: Akta.ba
ministarstvo

Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, najavio je krivične prijave zbog pitanja javnih nabavki u ovom ministarstvu.

Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, najavio je krivične prijave zbog pitanja javnih nabavki u ovom ministarstvu, nakon što mu je na potpis stigao višegodišnji sporazum po kojem bi Ministarstvo plaćalo višestruko veću cijenu za neke namirnice od realne.

"Nažalost, neki ljudi u javnim institucijama vide priliku da se obogate u procesu javnih nabavki. Prije nekoliko dana sam na potpis dobio višegodišnji sporazum prema kojem bi Ministarstvo odbrane BiH plaćalo višestruko veće cijene za neke namirnica nego što realno jesu. Sporazumom je predviđeno da litar ulja plaćamo 5,10 KM umjesto 2,24 KM koliko trenutno košta, ili oslić preko 21 KM iako je njegova realna cijena oko 13,8 KM", naveo je Helez na svom Facebook profilu gdje je objavio isječak iz razgovora koji je imao za Hayat.

Istakao je da su ulje i oslić samo neki od primjera, te da je u pitanju stotine hiljada maraka, ali i da su to zaustavili.

"Sporazum, naravno, nisam potpisao, a oni koji su napuhavali cijene su identificirani i o svemu će biti obaviješteni istražni organi", napisao je Helez.

U razgovoru je istakao da će biti podnesene krivične prijave, te da će organizirati press konferenciju i sve obznaniti javnosti.

Inače, prema podacima portala Akta.ba ovo ministarstvo je tokom 2023. godine imalo 1092. realiziranih javnih nabavki ( uključujući izmjene, poništenja, dodjele ugovora...)

Tako je u decembru raspisana nabavka robe prve klase, odnosno hrana za potrebe pripadnika OS BiH. Vrijednost nabavke je 435.355,14 KM odnosno 509.365 KM sa PDV-om i podijeljena je u 10 lotova.

Najviše se traži hljeb i pite i to za lokacije Donji Vakuf Daljani, Bijeljina, Bihać i Grabež, Bileća i Duži, Mostar, Žepče, Orašje, zatim svježa jaja i pastrmka, te sušeno voće

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti