Rezultat radničke borbe

Radnici potpisali novi kolektivni ugovor s Arcelor Mittalom

09.01.2024. 10:05 / Izvor: Federalna.ba
arcelormitaal

2.200 radnika Arcelor Mittala od danas rade po novom kolektivnom ugovoru.

2.200 radnika Arcelor Mittala od danas rade po novom kolektivnom ugovoru. Rezultat je to radničke borbe koja je trajala 26 dana, nakon čega je posredstvom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine s poslodavcem postignut dogovor. U narednim danima očekuje se i pokretanje proizvodnje u ovoj kompaniji.

Iako nije došlo do povećanja plata, kako su iz Sindikata, između ostalog, zahtijevali, novi kolektivni ugovor potpisan danas s kompanijom Arcelor Mittal donosi brojne benefite za radnike.

"Prezadovoljan sam, kao i većina radnika. Uz januarasku platu dobit ćemo 2.520 KM bonusa, svi radnici. Dobijamo veći topli obrok - sa 5 KM na 7,5 KM, retroaktivno od 1. juna. Bit će i 100 KM za bajramluk i regres ove godine uz aprilsku platu u maju", navodi Rašid Fetić, predsjednik Sindikata radnika Arcelor Mittala Zenica.

Nakon što su sedam mjeseci radnici Arcelor Mittala radili bez kolektivnog ugovora, dogovor o potpisivanju je postignut 26. dana generalnog štrajka. Time je, ističu iz sindikata, trasiran put i za ostale kompanije iz metalskog sektora, ali i pokazana važnost ozbiljnijeg odnosa svih struktura vlasti prema pravima radnika.

"Da najozbiljnije rade na poboljšanju materijalnog položaja radnika, imajući u vidu činjenicu da bilježimo egzodus tadne snage iz Bosne i Hercegovine. Jedini način da se ti radnici zadrže je da se, prije svega, njihova materijalna prava iz radnog odnosa dovedu na onaj nivo kako i zaslužuju", ističe Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

Osim u Arcelor Mittalu, u ovom kantonu kolektivni ugovori iz metalskog sektora potpisani su u tešanjskoj Pobjedi i Man Hummelu. I za ostale sindikalne članice slijedi borba u ostvarivanju svojih prava.

"Na taj način u režim kolektivnih ugovora doveli smo više od 3.000 radnika u metalskom sektoru u ZDK-u. To je 70% našeg članstva i možemo reći da smo na ovaj način najvećem broju naših članova osigurali zaštitu zvanu kolektivni ugovor", poručuje Mujkanović.

Pokretanje proizvodnje u Zenici najavljeno za naredne dane stvorit će uslove i za obnovu iskopa ruda u prijedorskom Arcelor Mittalu gdje trenutno radi gotovo 800 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti