EU integracije

Bašić i Habota o obavezama Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom

10.01.2024. 09:10 / Izvor: Akta.ba
imovina

VD direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić sastao se s direktoricom Direkcije za EU integracije Elvirom Habotom.

Vršilac dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić sastao se s direktoricom Direkcije za evropske integracije Elvirom Habotom s kojom je razgovarao o obavezama Agencije u procesu evropskih integracija.

Iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom su saopćili da je direktorica Habota informisala rukovodstvo Agencije o aktivnostima Direkcije za evropske integracije na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Akcent je stavljen na finalizaciju Programa integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, što je i međunarodna obaveza u skladu sa članom 70. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Naglašena je potreba snažnijeg angažmana svih institucija uključenih u proces evropskih integracija, s ciljem ubrzanog kretanja naše zemlje na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

"Kada je u pitanju Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, Bašić je upoznao direktoricu Habotu sa obavezama Agencije u realizaciji prioriteta potrebnih za članstvo u Evropsku uniju. S tim u vezi, naglasio je obaveze iz prioriteta sedam koje se odnose na jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala uključujući i borbu protiv pranja novca i terorizma, kao i svih ostalih prioriteta u kojima Agencija može participirati, a koji su neophodni za članstvo u Evropskoj uniji", navodi se u saopćenju Federalne agencije.

Iz Federalne agencije navode da je v.d. direktor Bašić istakao kako će Agencija učiniti sve u skladu sa svojim nadležnostima da doprinese da BiH postane ozbiljan i kredibilan partner u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Agencija slijedi put Vlade Federacije BiH koja je više puta potvrdila svoju posvećenost evropskom putu, te će pružiti maksimalnu podršku svim naporima da država Bosna i Hercegovina i sve njene institucije naprave neophodne iskorake na putu ka članstvu u Evropsku uniju, kazao je v.d. direktor Bašić", saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti