važan hidrotehnički objekat

Da li će upravljanje Ribnjakom "Saničani" preuzeti grad Prijedor?

15.01.2024. 08:35 / Izvor: RTRS
RIBNJKAK

Prijedorski Ribnjak "Saničani" u stečaju napravio je korak na putu ozdravljenja.

Prijedorski Ribnjak "Saničani" u stečaju napravio je korak na putu ozdravljenja. Skupština povjerilaca odlučila je da se ide u prodaju preduzeća kao pravnog lica. Procijenjena vrijednost je 4,9 miliona maraka. Iz prijedorske Gradske uprave najava da bi Vlada RS mogla da kupi Ribnjak i preda na upravljanje Gradu.

Sada zapušten, Ribnjak "Saničani" nekada je proizvodio milion i po kilograma ribe godišnje. Lošim upravljanjem upao je u dugove i već skoro dvije godine je u stečaju. Preduzeće je nekad imalo više od stotinu zaposlenih, a ostalo ih je – samo šest. Uprkos problemima sa krađom, riblji fond je donekle sačuvan.

"Tako da možemo mi krenuti, koliko toliko sa ne baš velikim ulaganjima po pitanju prizvodnje da idemo korak dalje", kaže Dragoslav Stupar radnik Ribnjaka “Saničani” Prijedor.

Skupštini povjerilaca Odbor bi trebalo da predloži uslove prodaje za dvije sedmice. Imovina je procijenjena prošle godine. U nju ne ulazi upravna zgrada, ekonomsko dvorište i jedan bazen, koji je, zbog dugova, pripao banci.

"Ta je procjena urađena u junu mjesecu i cijena koja je 4.950.000 maraka. To je kao pravno lice se prodaje Ribnjak 'Saničani'", rekao je Mirko Marčeta stečajni upravnik Ribnjaka "Saničani", Prijedor.

U Vodama RS ističu da je Ribnjak važan hidrotehnički objekat za regulaciju velikih voda.

"On u ovom momentu predstavlja opasnost u nekom dijelu za grad Prijedor, upravo iz tog razloga što nije ništa ulagano, tako da smatramo da u narednom periodu se moraju uložiti značajna sredstva, onaj ko bude budući vlasnik", smatra Vladimir Radulović, zastupnik Voda RS u stečajnom postupku Ribljaka “Saničani”.

Grad je zainteresovan da Ribnjak nastavi sa radom. Sa premijerom Radovanom Viškovićem već su obavljeni prelimirani razgovori da Vlada kupi Ribnjak i preda ga na upravljanje Prijedoru.

"Sigurno nije dovoljno izdvojiti sredstva u kojem je predviđeno da će koštati sam kupovia Ribnjaka 'Saničani', to je negdje nešto manje od pet miliona maraka. Ima tu dodatnih finansijskih troškova, što podrazumijeva objekte koje trenutno be pripadaju preduzeću i naravno ono što je jako važno iznos sredstava da bi se osposobilo preduzeće", istakao je Slobodan Јavor gradonačelnik Prijedora, piše RTRS.

Prijedorski ribnjak upravlja posjedom površine skoro 1.400 hektara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti