Načelnik opštine poručio

Tri velika projekta daju nadu da će 2024. biti uspješna godina za Rudo

15.01.2024. 11:35 / Izvor: SRNA
rudo

Bogdanović je podsjetio da je prethodne godine početa izgradnja hidroelektrane "Mrsovo".

Tri velika projekta u opštini Rudo, izgradnja hidroelektrane "Mrsovo", početak rada hotela i početak rada firme "Vendom" koja planira da krene sa ozbiljnom proizvodnjom u 2024. godini daje nadu da će ova godina biti veoma uspješna, rekao je načelnik opštine Dragoljub Bogdanović.

Bogdanović je podsjetio da je prethodne godine početa izgradnja hidroelektrane "Mrsovo", navodeći da su u tom poslu već angažovani radnici iz Rudog i okoline, uz već postojeće radnike iz Turske, koji žive i rade na području ove opštine.

"Mnogo je stvari započeto i raduje me što tako ide. Sa radom je počeo hotel koji nije radio posljednjih pet-šest godina i tu su zaposlena 32 radnika", istakao je Bogdanović.

On je Srni rekao da je firma "Vendom" 2023. godine kupila devastirani objekat bivšeg silosa i pekare, te da je uloženo oko miliona KM u objekat gdje se planira proizvodnja metalnih kontejnera.

"Ova firma vidim da je na dobrom putu. Pisao sam Vladi Republike Srpske koja je obećala njima i neku pomoć, a mi ćemo im kroz naše podsticaje dati podršku. Njihov plan je da zaposle od 50 do 100 radnika, što je za Rudo veliki broj", naglasio je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, opštini Rudo je od Vlade Srbije očekuje donaciju od tri miliona evra za dionicu puta od Rudog do Mioče, koji ide desnom obalom Lima.

Osim ovog puta, u Rudom se ove godine očekuje i izgradnja mosta Uvac-Mokronozi, koji bi, prema riječima Bogdanovića, povezao polovinu opštine, kao i završetak vodovoda na Uvcu, koji je započet prethodne godine, a čija vrijednost je 450.000 KM.

"U planu nam je da ubacimo u agendu i dionicu puta Štrpce-Jablanica-Zlatibor, da se taj put uradi, jer bi time ljudi koji su na Zlatiboru mogli doći u Rudo i da vide sve naše ljepote, kao što su Lim, Drina, Uvac i sve ono što posjedujemo", naveo je Bogdanović i dodao da je ovaj projekat važan za Rudo i zbog toga što bi se njegovom realizacijom skratio put do Užica.

Bogdanović je kazao i da se u 2024. godini planira rješavanje otpadnih voda u Rudom, rekonstrukcija mosta, te izrazio nadu i da će kompanija "Trajal" koja ima nekoliko zaposlenih radnika iz Rudog krenuti sa ozbiljnijom proizvodnjom.

"Trebamo riješiti i pitanje privremene gradske deponije, kao i nabavke jednog vozila za potrebe komunalnog preduzeća", rekao je Bogdanović.

ZA LOKALNU ZAJEDNICU 2023. USPJEŠNA GODINA, URAĐEN NIZ PROJEKATA

Govoreći o 2023. godini, Bogdanović je istakao da je ona za Rudo bila uspješna, navodeći da je 1.179.000 KM uloženo u realizaciju nekoliko projekata važnih za ovu lokalnu zajednicu.

"Ukupno 450.000 za vodovod Uvac i 65.000 za vodovod Mrsovo. Radili smo i sa Karitasom projekat vrijednosti 98.000 KM gdje smo pomogli ugroženim kategorijama", naveo je Bogdanović.

On je dodao da su prethodne godine urađena i dva mosta u Rudom, jedan na rijeci Lim, a drugi u Radojni čija vrijednost je oko 130.000 KM, ističući da su ovi projekti rađeni uz pomoć Vlade Republike Srpske koja je izdvojila 50.000 KM.

"Imali smo pomoć i od potpredsjednika Republike Srpske Ćamila Durakovića i Ministarstva za raseljena lica Federacije BiH koji su nam uplatili 30.000. Ostalo smo mi sami regulisali, čak smo uključili ljude koji tu žive, Srbe i Bošnjake koji su skupa izvodili radove i koji su skupili sredstva, kao nekada", naveo je Bogdanović.

Bogdanović je podsjetio da je opština u 2023. godini izdvojila 200.000 KM za subvencije u poljoprivredi, 250.000 KM za pomoć djeci i mladima, te 11.500 KM za stipendije studentima i prevoz đaka.

"Dajemo i jednokratnu pomoć roditeljima prilikom rođenja djeteta. Ono što bih posebno istakao je prvi put u Rudom imamo obdanište koje pohađa 21 dijete", naglasio je Bogdanović.

On je dodao i da je skoro 500.000 KM opština Rudo izdvojila za asfaltiranje, biohemijski analizator za dom zdravlja, kao i za vozilo za djecu sa posebnim potrebama, te naveo da je u Rudom 2023. godine pokrenut i Centar za dnevni boravak starijih osoba.

SISTEMSKI RIJEŠITI PROBLEM MALIH LOKALNIH ZAJEDNICA SA BANKAMA

Govoreći o problemu sa kojim se opština Rudo susrela početkom 2023. godine, a to je zatvaranje jedine banke u ovoj lokalnoj zajednici, Bogdanović je istakao da bi se problem sa zatvaranjem banaka u malim opštinama trebao riješiti sistemski formiranjem finansijske institucije slične banci Poštanska štedionica u Srbiji gdje bi ona obavljala platni promet i vršila funkciju banke.

"Preko nje bi penzioneri i radnici primali plate, preko nje bi išlo polaganje pazara, socijalne pomoći i mislim da bismo to trebali prepisati od Srbije, jer je očigledno da se komercijalne banke vode isključivo samo svojim interesom", ocijenio je Bogdanović.

On je dodao da su bez banke ostale i neke druge lokalne zajednice na istoku, poput Čajniča, Kopača i Kalinovika, navodeći da to šalje ružnu sliku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti