Prvi Industry Day

Alma Ras uputila poziv dizajnerima, pobjednicima novčana nagrada i prilika za saradnju

16.01.2024. 12:42 / Izvor: Akta.ba
alma ras

Kompanija Alma Ras objavila je poziv autorima iz oblasti dizajna za prijave za učešće na prvom izdanju Alma Ras Industry Day.

Kompanija Alma Ras objavila je poziv autorima iz oblasti dizajna za prijave za učešće na prvom izdanju Alma Ras Industry Day koji će se održati 5. marta 2024. godine u Poslovnoj zgradi kompanije u Visokom.

Ovo je prvi događaj koji organizuje kompanija Alma Ras, a cilj je da on u budućnosti postane tradicija i mjesto gdje će dizajnerska zajednica moći prezentovati svoje radove i dobiti određeni poticaj, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Šta je Alma Ras Industry Day?

Sedina Memagić kreativna direktorica kompanije Alma Ras, kazala je ideja nastala na osnovu iskustva i saradnje sa kolegicama koje su danas na konferenciji.

Pozvala je sve mlade ljude da predstave ideje i da od kompanije Alma Ras očekuju podršku kroz mentoring, ali i finansijsku i stručnu pomoć.

"Kao kompanija se trudimo da budemo što više transparentni. Zato nam je bitno da u ovom periodu od godine, pa do sljedeće prijave, prikažemo kompletan proces te ideje. Želimo da osobe koje dobiju nagradu na prvom Industry Day-u budu mentori, ambasadori ovog događaja kako bi to sve imalo smisla", kazala je.

sedina

Maja Nurkić, članica stručnog žirija "Alma Ras Industry Day", pozdravila je ovu ideju i kazala da je prilika izuzetna, te da bi voljela da je ona imala tu vrstu podrške dok je studirala i započinjala svoj rad.

Amina Avdić, kreativni tim "The Content", također jedna od članica stručnog žirija, kazala je da je poziv otvoren za sve dizajnere i da nema kriterija za prijavu.

"Želimo na ovom prvom događaju da vidimo šta ćemo sve dobiti. Kriteriji su postavljeni široko da bi se stekao uvid u potencijal u ovoj oblasti, a namjera je da događaj preraste u tradicionalni i da nagrađeni budu mentori za buduće ideje kreativaca", dodala je.

Ko se može prijaviti i kako?

Dizajneri iz različitih oblasti ( fashion dizajn, product dizajn, unikatni dizajn, dizajn ambalaže…) mogu aplicirati za učešće na događaju, u sklopu kojeg će imati priliku prezentovati svoje gotove radove i radove, bez obzira u kojem su procesu, pred stručnim žirijem kojim će predsjedavati profesorica Ognjenka Finci i članovima poslovne zajednice BiH čije se kompanije bave proizvodnjom na bazi dizajna. 

Prijave su otvorene za dizajn studija, dizajn profesionalce i studente završnih godina dizajna iz regiona Zapadni Balkan (Slovenija, BiH, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija), a koji imaju dizajn za kojeg traže potencijalnog partnera ili dizajniran proizvod u formi ideje za koju trebaju dodatni poticaj za realizaciju.

Prijave koje uključuju sljedeće elemente potrebno je poslati na email adresu industryday@alma-ras.com

U prijavi je potrebno navesti sljedeće elemente: Ime i prezime autora ili naziv dizajn studija, adresa autora ili sjedište dizajn studija, kratki BIO sa dokazom o profesiji (status studenta ili svršenika Akademije likovnih umjetnosti, Arhitekture i srodnih kreativnih ustanova), naziv dizajnerskog proizvoda ili ideje, kratki opis proizvoda ili ideje (do 300 riječi), ilustrativni prikaz proizvoda ili ideje, kontakt autora ili kompanije.

Poziv je otvoren do 16. februara 2024. godine.

Finalna selekcija Alma Ras Industry Day bit će predstavljena krajem februara 2024. godine, te će nakon toga biti poznato ko su izabrani dizajn studiji i profesionalni dizajneri koji će prezentovati svoje proizvode i ideje na ovom događaju, pred stručnim žirijim i predstavnicima dizajn industrije. Dva najbolja rada biće novčano nagrađena od strane kompanije Alma Ras u iznosima od 3.000 KM i 2.000 KM, a dizajnerima za čije se ideje procjeni da imaju budući potencijal za proizvodnju biće ponuđeno partnerstvo sa ciljem uspješne realizacije projekta.

Poruka ovogodišnjeg, prvog izdanja Industry Day-a glasi Design thinking.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti