Krišto u Davosu s Vučićem o unapređenju bilateralnih i regionalnih odnosa

17.01.2024. 12:51 / Izvor: Akta.ba
krišto

Krišto je naglasila da se raduje službenom posjetu Beogradu.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je u Davosu s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o unapređenju bilateralnih i regionalnih odnosa u ozračju integracija u Europsku uniju (EU).

Krišto je kazala da se razgovaralo o brojnim prioritetima, ocjenjujući da je razgovor bio veoma prijatan i konstruktivan. 

Naglasila je da su dobri bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije veoma važni za obje države, ali i cjelokupnu regiju.

Dodala je da BiH želi imati dobru i konstruktivnu suradnju s Republikom Srbijom i rješavati otvorena pitanja u dobroj vjeri i dijalogom jer je to jedini put za kreiranje stabilnog i sigurnog okruženja, što su temeljni preduvjeti za ekonomski napredak, koji je u zajedničkom interesu i od osobite važnosti za obje države.

Krišto je naglasila da se raduje službenom posjetu Beogradu.

Istodobno je potvrđeno da će izaslanstvo Republike Srbije sletjeti na aerodrom u Mostar zbog sudjelovanja na Mostarskom sajmu u travnju ove godine, čime će se službeno obilježiti otvaranje linije Beograd -Mostar.

Tokom dana, Krišto je takođe učestvovala i u panel-diskusiji s državnim tajnikom SAD-a Anthonyjem Blinkenom.

Teme su bile goruća globalna pitanjima s fokusom na postizanje dugotrajnog mira i sigurnosti, kao i trajnoj predanosti demokratskog svijeta očuvanju mira i sigurnosti u svijetu i pravno utemeljenom međunarodnom poretku.

Uvodničar sesije s državnim tajnikom Blinkenom bio je utemeljitelj i izvršni predsjedatelj WEF-a Klaus Schwab, dok je razgovor moderirao kolumnist New York Timesa Thomas L. Friedman.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti