UKUPNA CIJENA 98,6 miliona KM

Za kupovinu zgrade UIO BIH ponovo jedna ponuda i to od iste firme

17.01.2024. 14:30 / Izvor: Akta.ba
uio bih

Konstatovano je da je u traženom roku stigla jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banjaluke.

Nakon isteka roka od mjesec dana od objave javnog oglasa za kupovinu objekta za smještaj Glavne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje u Banjaluci i objekta za potrebe smještaja Regionalnog centra Banjaluka, danas je u 12:15 časova komisija UIO izvršila otvaranje ponuda. 

Konstatovano je da je u traženom roku stigla jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banjaluke, pri čemu je za potrebe kancelarijskog i višenamjenskog prostora (sale za sastanke, prostorije za smještaj servera...), ponuđač dostavio ponudu u količini od 12.280 m2 ukupne cijene u iznosu od 71.119.620,00 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora ponuđeno  4.740 m2 ukupne cijene u iznosu od 27.451.710,00 KM s PDV-om.

Dakle, ukupna cijena ponude koju vlasnik firme Grand Trade Mile Radišić nudi je slična onoj koju je već nudio i iznosi 98,6 miliona KM.

Iz UIO u saopćenju navode da će komisija u narednom periodu vršiti postupak evaluacije pristigle ponude u smislu ispunjenosti svih uslova traženih u javnom oglasu objavljenom 13.12.2023. godine. 

Napominju da Uprava za indirektno oporezivanje još od 2007. godine pokušava riješiti smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji u Banjaluci i zaposlenih u Regionalnom centru Banjaluka. U početku se ovaj problem pokušao riješiti na način da se kupi zemljište za izgradnju objekta u Banjaluci, te se u nekoliko navrata sa nadležnima u Gradu Banjaluka pokušalo iznaći adekvatno zemljište za izgradnju objekta UIO u Banjaluci, međutim rješenje se nije našlo.

Nakon toga Savjet ministara BiH donosi Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO u kojoj se vrši izjmena na način da će UIO kupiti gotov objekat za smještaj službenika u Banjaluci.

"Do danas je Uprava za indirektno oporezivanje  pokušala u četiri navrata da kupi gotov objekat u Banjaluci, međutim i ovi postupci su bili bezuspješni. S obzirom na loše uslove u kojima rade službenici UIO zaposleni u Glavanoj kancelariji u Banjaluci i ekstremno loše uslove u kojima rade službenici zaposleni u Regionalnom centru Banjaluka svi zaposleni očekuju konačno rješenje ovog problema", navode iz UIO.

Podsjetimo, na posljednjem pozivu iz decembra 2020. godine, pristigla je jedna ponuda, koju je dostavio upravo banjalučki biznismen Mile Radišić i njegova firma Grand Trade. On je za traženi objekat Upravi ponudio za 98,5 miliona KM.

Iako je to daleko više od iznosa kojim je UIO raspolagala ( 36 miliona KM) i za koji je planirala kupiti poslovnu zgradu, rukovodstvo ove institucije, ipak, nije odbilo Radišućevu ponudu, već je odlučilo da novac traži iz budžeta.

Tako je Vijeće ministara BiH je krajem jula odobrilo novac za kupovinu zgrade, tako da UIO na raspolaganju ima 69,5 miliona KM za ovu namjenu. 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti